Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto najlepszy czas, aby uzupełnić domowe zapasy i zadbać o to, by spiżarnia zapełniła się wyjątkowymi przetworami, których smak będzie cieszyć nas przez cały rok. W tym roku warto przygotować dżem z aronii i gruszek siostry Anastazji - sprawdzi się zarówno w daniach słodkich jak i wytrawnych, świetnie podkreślając smak mięs, serów i wędlin.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 63
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 459
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1387
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1867
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 63
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 459
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1387
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1867
Składniki
Aronię zalej wrzątkiem i pozostaw do sparzenia na około 60 minut.
Gruszki i jabłka obierz ze skórek, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
W garnuszku wymieszaj wodę z cukrem i doprowadź do wrzenia. Następnie do tak powstałego syropu dodaj pokrojone owoce. Całość zagotuj.
Gdy jabłka i gruszki zmiękną i zaczną się rozpadać, dodaj do nich odsączoną z wody aronię. Gotuj przez około 15-20 minut. Po tym czasie odstaw dżem z aronii i gruszek siostry Anastazji do wystygnięcia na całą noc.
Kolejnego dnia smaż dżem tak długo aż owoce się rozgotują i całkowicie rozpadną. Na samym końcu dodaj sok z cytryny. Gorący dżem rozlewaj do słoików, dokładnie je zakręć, a następnie pasteryzuj około 15-20 minut. Źródło: deon.pl