Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto najlepszy czas, aby uzupełnić domowe zapasy i zadbać o to, by spiżarnia zapełniła się wyjątkowymi przetworami, których smak będzie cieszyć nas przez cały rok. W tym roku warto przygotować dżem z aronii i gruszek siostry Anastazji - sprawdzi się zarówno w daniach słodkich jak i wytrawnych, świetnie podkreślając smak mięs, serów i wędlin.
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 165
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 69
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 527
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 689
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 165
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 69
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 527
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 689
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
Składniki
Aronię zalej wrzątkiem i pozostaw do sparzenia na około 60 minut.
Gruszki i jabłka obierz ze skórek, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
W garnuszku wymieszaj wodę z cukrem i doprowadź do wrzenia. Następnie do tak powstałego syropu dodaj pokrojone owoce. Całość zagotuj.
Gdy jabłka i gruszki zmiękną i zaczną się rozpadać, dodaj do nich odsączoną z wody aronię. Gotuj przez około 15-20 minut. Po tym czasie odstaw dżem z aronii i gruszek siostry Anastazji do wystygnięcia na całą noc.
Kolejnego dnia smaż dżem tak długo aż owoce się rozgotują i całkowicie rozpadną. Na samym końcu dodaj sok z cytryny. Gorący dżem rozlewaj do słoików, dokładnie je zakręć, a następnie pasteryzuj około 15-20 minut. Źródło: deon.pl