Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
doskonały do ciast, kanapek, naleśników
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2302
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3345
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1403
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2143
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2302
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3345
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1403
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2143
Składniki
Aronię myjemy, wkładamy do foliowej torebki i zamrażamy przez 24 godziny - w ten sposób pozbawiamy jej części goryczki. Owoce przekładamy do garnka i stawiamy na większym ogniu. Ponieważ zamrożona aronia puści sok nie ma potrzeby podlewania jej wodą. W czasie kiedy aronia zaczyna się gotować obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do garnka i mieszamy razem z aronią. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy ok 30 minut aż jabłka zaczną się rozpadać.
Dodajemy cukier i gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy środek żelujący i w zależności od jego rodzaju gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Ja po dodaniu konfitur-fixu gotowałam 3 minuty. Gorącym dżemem napełniamy umyte wcześniej słoiczki, zakręcamy i stawiamy je do góry nogami aby szczelnie się zamknęły.