Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
doskonały do ciast, kanapek, naleśników
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 119
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 243
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 780
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 422
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 569
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 119
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 243
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 780
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 422
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 569
Składniki
Aronię myjemy, wkładamy do foliowej torebki i zamrażamy przez 24 godziny - w ten sposób pozbawiamy jej części goryczki. Owoce przekładamy do garnka i stawiamy na większym ogniu. Ponieważ zamrożona aronia puści sok nie ma potrzeby podlewania jej wodą. W czasie kiedy aronia zaczyna się gotować obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do garnka i mieszamy razem z aronią. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy ok 30 minut aż jabłka zaczną się rozpadać.
Dodajemy cukier i gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy środek żelujący i w zależności od jego rodzaju gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Ja po dodaniu konfitur-fixu gotowałam 3 minuty. Gorącym dżemem napełniamy umyte wcześniej słoiczki, zakręcamy i stawiamy je do góry nogami aby szczelnie się zamknęły.