Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aronia z jabłkiem i dynią zasmakuje wszystkim którzy nie przepadają za aronią.Pyszny dżem.
Schab wieprzowy wędzony w aromacie płynnego dymu wędzarniczego olcha/buk. Trz...
Odsłon: 5105
Masło niesamowicie wzbogaca smak ryby, właściwie inne przyprawy oprócz soli i...
Odsłon: 569
Schab wieprzowy wędzony w aromacie płynnego dymu wędzarniczego olcha/buk. Trz...
Odsłon: 5105
Masło niesamowicie wzbogaca smak ryby, właściwie inne przyprawy oprócz soli i...
Odsłon: 569
Składniki
Aronię umyć, zmiażdżyć w garnku, wsypać cukier, dodać 2 szklanki wody i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Dodać obrane i pokrojone jabłka, gotować na wolnym ogniu mieszając, do rozgotowania owoców. Dynię obrać, pokroić w nieduże kawałki, wrzucić do osobnego garnka, wlać na dno trochę wody i gotować 30 minut. Rozgotowaną dynię przełożyć do aronii z jabłkiem, wymieszać dokładnie i przełożyć dżem do słoików. Pasteryzować 20 minut w piekarniku 110stopni lub w kąpieli wodnej.
Tak przygotowany dżem jest bardzo dobry i łagodny w smaku.