Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aronia z jabłkiem i dynią zasmakuje wszystkim którzy nie przepadają za aronią.Pyszny dżem.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 380
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 380
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Aronię umyć, zmiażdżyć w garnku, wsypać cukier, dodać 2 szklanki wody i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Dodać obrane i pokrojone jabłka, gotować na wolnym ogniu mieszając, do rozgotowania owoców. Dynię obrać, pokroić w nieduże kawałki, wrzucić do osobnego garnka, wlać na dno trochę wody i gotować 30 minut. Rozgotowaną dynię przełożyć do aronii z jabłkiem, wymieszać dokładnie i przełożyć dżem do słoików. Pasteryzować 20 minut w piekarniku 110stopni lub w kąpieli wodnej.
Tak przygotowany dżem jest bardzo dobry i łagodny w smaku.