Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny dżemik z nutką wanilii,namiastka lata zamknięta w słoiczku:)Smakuje z świeżą chałką lub chrupiącą bagietką:)Przepis znalazłam na:ofemin.pl
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1526
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 733
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1526
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 733
Składniki
Owoce dojrzałe i nieuszkodzone umyć,obrać,oddzielić pestki,odważyć 1 kg,pokroić na kawałki,wrzucić do rondla,podlać odrobiną wody,rozgotować.
Przestudzić,wymieszać z żelfixem,zagotować ,dodać cukier,sok z cytryny i wydrążoną wanilię,gotować 2 minuty.
Zdjąć z ognia,mieszać do zaniku piany.Gorącym dżemem wypełnić wyparzone słoiki.Do każdego słoika wrzucić wydrążony kawałek laski wanilii.Szczelnie zamknąć.Można chwilę pasteryzować we wrzątku,ale niekoniecznie.