Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój szybki sposób na pyszny dżem z cukinii. Ostatnio nie mam weny do pracowitych przepisów. Cukinii nie obieram, nie trę i wykorzystuję w całości.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456824
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1230
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2098
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 507
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456824
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1230
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2098
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 507
Składniki
Cukinię opłukać, odciąć końce, pokroić w drobną kostkę. Do szerokiego saganka włożyć cukinię, zalać wodą, gotować 30 minut pod przykryciem i na wolnym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. Potem dodać oba cukry i dalej dusić około 40-60 minut do miękkości. Pod koniec dodać 2 łyżki soku z cytryny.
Saganek zdjąć z ognia wsypać galaretkę, wymieszać, delikatnie przestudzić i zmiksować.
Po zmiksowaniu doprawić do smaku sokiem z cytryny i przełożyć do wyparzonych słoiczków, obrócić. Taki dżem po przestygnięciu przechowywany w lodówce wytrzyma kilka, kilkanaście dni.