Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki dżem z kwaśną cytrynową nutą jest banalny i niezwykle szybki w przygotowaniu. Najlepiej będzie smakował podany z grzankami lub z naleśnikami z serem. Jeśli jeszcze nie robiliście cukinii na słodko, koniecznie wypróbujcie naszą propozycję.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1574
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 911
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1574
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 911
Składniki
Cytrynę dokładnie wyszoruj. Zetrzyj delikatnie skórkę do miseczki, następnie owoc przekrój na pół i wyciśnij sok.
Cukinię umyj, osusz i obierz ze skórki.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż do garnka i gotuj na niewielkim ogniu do momentu odparowania soku. Następnie dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny oraz galaretki.
Całość gotuj przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do wysterylizowanych i ciepłych słoików przełóż gorący dżem i dokładnie zakręć.