Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki dżem z kwaśną cytrynową nutą jest banalny i niezwykle szybki w przygotowaniu. Najlepiej będzie smakował podany z grzankami lub z naleśnikami z serem. Jeśli jeszcze nie robiliście cukinii na słodko, koniecznie wypróbujcie naszą propozycję.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94076
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2786
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3573
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1655
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2339
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94076
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2786
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3573
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1655
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2339
Składniki
Cytrynę dokładnie wyszoruj. Zetrzyj delikatnie skórkę do miseczki, następnie owoc przekrój na pół i wyciśnij sok.
Cukinię umyj, osusz i obierz ze skórki.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż do garnka i gotuj na niewielkim ogniu do momentu odparowania soku. Następnie dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny oraz galaretki.
Całość gotuj przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do wysterylizowanych i ciepłych słoików przełóż gorący dżem i dokładnie zakręć.