Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 7383

Dodano:

Odsłon: 2425

Prawdę mówiąc sam się robi, jeden z najprostszych przepisów :)

Składniki

  • 5 kg obranych owoców
  • 3 kg. cukru
  • 3 opakowania żelfixu 2:1
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dżem z czarnej porzeczki

Przygotowanie

  1. Owoce należy wypłukać i obrać z szypułek. Wsypać je do dużej miski. Zasypać cukrem na 12 godzin i odstawić w chłodne miejsce. Po tym czasie przesypać do garnka i gotować na małym ogniu godzinę, mieszając od czasu do czasu. Wsypać żelfix i grać jeszcze dwie minuty. Zmniejszyć ogień do minimum i gorące nakładać do słoików. Odwracać słoiczki do góry dnem i mają tak stać do całkowitego wystudzenia.
    U mnie zasypane owoce stały 24 godziny, z powodu braku czasu i też wyszły wspaniałe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń