Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarna porzeczka to bogate źródło witaminy C. Jej spożywanie jest zalecane osobom, które skarżą się na problemy żołądkowo-jelitowe. Pomaga w łagodzeniu migreny, wzmacnia odporność i dodaje energii. Sezon na czarną porzeczkę zaczyna się pod koniec czerwca i trwa jedynie do kilku tygodni. Jeśli chcemy zachować smak czarnej porzeczki na dłużej, możemy przygotować z niej pyszne przetwory. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na dżem z jej udziałem.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 780
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22824
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15241
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4938
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45916
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 780
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22824
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15241
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4938
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45916
Składniki
Porzeczki myjemy, usuwamy gałązki. Osuszamy na sicie, następnie przesypujemy owoce do garnka, zasypujemy cukrem i ustawiamy na kuchence na wolnym ogniu. Porzeczki smażymy przez dwie godziny bez przykrywania. Czekamy, aż woda niemal całkowicie odparuje.
Do wyparzonych słoików przekładamy dżem porzeczkowy. Słoiki szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20 minut, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Przetwory przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu.