Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarna porzeczka to bogate źródło witaminy C. Jej spożywanie jest zalecane osobom, które skarżą się na problemy żołądkowo-jelitowe. Pomaga w łagodzeniu migreny, wzmacnia odporność i dodaje energii. Sezon na czarną porzeczkę zaczyna się pod koniec czerwca i trwa jedynie do kilku tygodni. Jeśli chcemy zachować smak czarnej porzeczki na dłużej, możemy przygotować z niej pyszne przetwory. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na dżem z jej udziałem.
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72420
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 534
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15575
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3407
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72420
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 534
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15575
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3407
Składniki
Porzeczki myjemy, usuwamy gałązki. Osuszamy na sicie, następnie przesypujemy owoce do garnka, zasypujemy cukrem i ustawiamy na kuchence na wolnym ogniu. Porzeczki smażymy przez dwie godziny bez przykrywania. Czekamy, aż woda niemal całkowicie odparuje.
Do wyparzonych słoików przekładamy dżem porzeczkowy. Słoiki szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20 minut, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Przetwory przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu.