Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarna porzeczka to bogate źródło witaminy C. Jej spożywanie jest zalecane osobom, które skarżą się na problemy żołądkowo-jelitowe. Pomaga w łagodzeniu migreny, wzmacnia odporność i dodaje energii. Sezon na czarną porzeczkę zaczyna się pod koniec czerwca i trwa jedynie do kilku tygodni. Jeśli chcemy zachować smak czarnej porzeczki na dłużej, możemy przygotować z niej pyszne przetwory. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na dżem z jej udziałem.
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 174
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 104
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1222
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4161
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1204
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 174
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 104
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1222
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4161
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1204
Składniki
Porzeczki myjemy, usuwamy gałązki. Osuszamy na sicie, następnie przesypujemy owoce do garnka, zasypujemy cukrem i ustawiamy na kuchence na wolnym ogniu. Porzeczki smażymy przez dwie godziny bez przykrywania. Czekamy, aż woda niemal całkowicie odparuje.
Do wyparzonych słoików przekładamy dżem porzeczkowy. Słoiki szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20 minut, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Przetwory przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu.