Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z czarnej porzeczki bez żelfixu najlepiej sprawdzi się jako dodatek do ciast lub słodkich gofrów. Aby go przygotować potrzebujesz jedynie trzech składników.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2091
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 164
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1086
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1188
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12036
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2091
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 164
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1086
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1188
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12036
Składniki
Czarne porzeczki delikatnie pozbaw szypułek i opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka z grubym dnem i cały czas mieszając, gotuj do momentu, aż puszczą sok.
Zdejmij z ognia. Owoce wraz z sokiem wylej na sitko o gęstych oczkach i za pomocą łyżki starannie przetrzyj.
Tak powstały mus wraz z sokiem ponownie przelej do garnka i zagotuj. W trakcie gotowania wsyp cukier wymieszany wraz z pektynami. Po dodaniu energicznie mieszaj i trzymaj całość na ogniu jeszcze około 5 minut.
Do wyparzonych i suchych słoików przelej jeszcze gorący dżem. Dokładnie zakręć i postaw do góry dnem do wystygnięcia.
Dżem przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.