Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z czarnej porzeczki bez żelfixu najlepiej sprawdzi się jako dodatek do ciast lub słodkich gofrów. Aby go przygotować potrzebujesz jedynie trzech składników.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 38
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 38
Składniki
Czarne porzeczki delikatnie pozbaw szypułek i opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka z grubym dnem i cały czas mieszając, gotuj do momentu, aż puszczą sok.
Zdejmij z ognia. Owoce wraz z sokiem wylej na sitko o gęstych oczkach i za pomocą łyżki starannie przetrzyj.
Tak powstały mus wraz z sokiem ponownie przelej do garnka i zagotuj. W trakcie gotowania wsyp cukier wymieszany wraz z pektynami. Po dodaniu energicznie mieszaj i trzymaj całość na ogniu jeszcze około 5 minut.
Do wyparzonych i suchych słoików przelej jeszcze gorący dżem. Dokładnie zakręć i postaw do góry dnem do wystygnięcia.
Dżem przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.