Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z czarnej porzeczki bez żelfixu najlepiej sprawdzi się jako dodatek do ciast lub słodkich gofrów. Aby go przygotować potrzebujesz jedynie trzech składników.
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1392
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 329
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1392
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 329
Składniki
Czarne porzeczki delikatnie pozbaw szypułek i opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka z grubym dnem i cały czas mieszając, gotuj do momentu, aż puszczą sok.
Zdejmij z ognia. Owoce wraz z sokiem wylej na sitko o gęstych oczkach i za pomocą łyżki starannie przetrzyj.
Tak powstały mus wraz z sokiem ponownie przelej do garnka i zagotuj. W trakcie gotowania wsyp cukier wymieszany wraz z pektynami. Po dodaniu energicznie mieszaj i trzymaj całość na ogniu jeszcze około 5 minut.
Do wyparzonych i suchych słoików przelej jeszcze gorący dżem. Dokładnie zakręć i postaw do góry dnem do wystygnięcia.
Dżem przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.