Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z czarnej porzeczki bez żelfixu najlepiej sprawdzi się jako dodatek do ciast lub słodkich gofrów. Aby go przygotować potrzebujesz jedynie trzech składników.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 883
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 192
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 10594
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 883
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 192
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 10594
Składniki
Czarne porzeczki delikatnie pozbaw szypułek i opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka z grubym dnem i cały czas mieszając, gotuj do momentu, aż puszczą sok.
Zdejmij z ognia. Owoce wraz z sokiem wylej na sitko o gęstych oczkach i za pomocą łyżki starannie przetrzyj.
Tak powstały mus wraz z sokiem ponownie przelej do garnka i zagotuj. W trakcie gotowania wsyp cukier wymieszany wraz z pektynami. Po dodaniu energicznie mieszaj i trzymaj całość na ogniu jeszcze około 5 minut.
Do wyparzonych i suchych słoików przelej jeszcze gorący dżem. Dokładnie zakręć i postaw do góry dnem do wystygnięcia.
Dżem przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.