Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznajcie przepis na pyszny, domowy dżem z czarnej porzeczki według receptury siostry Anastazji. Delikatnie kwaskowy, sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów, a także mięs ryb i dziczyzny. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali zaledwie dwóch składników. Zobaczcie, jakie to proste! Fot. Grzegorz Bukala/REPORTER /East News
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 92
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 612
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5702
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 92
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 612
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5702
Składniki
Owoce myjemy, usuwamy szypułki, osuszamy i przesypujemy do miski. Dodajemy cukier. Wszystko razem mieszamy, a następnie blendujemy.
Owoce z cukrem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy.
Na dno dużego garnka kładziemy ścierkę kuchenną. Słoiki ustawiamy zachowując między nimi drobne odstępy, tak aby gotująca się woda mogła spokojnie między nimi przepływać. Garnek napełniamy wodą do około 3/4 wysokości słoików. Dżemy pasteryzujemy przez około 15-20 minut. Po tym czasie słoiki wyciągamy z wody, układamy na blacie kuchennym i studzimy.