Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznajcie przepis na pyszny, domowy dżem z czarnej porzeczki według receptury siostry Anastazji. Delikatnie kwaskowy, sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów, a także mięs ryb i dziczyzny. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali zaledwie dwóch składników. Zobaczcie, jakie to proste! Fot. Grzegorz Bukala/REPORTER /East News
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5914
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1373
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12715
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5914
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1373
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12715
Składniki
Owoce myjemy, usuwamy szypułki, osuszamy i przesypujemy do miski. Dodajemy cukier. Wszystko razem mieszamy, a następnie blendujemy.
Owoce z cukrem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy.
Na dno dużego garnka kładziemy ścierkę kuchenną. Słoiki ustawiamy zachowując między nimi drobne odstępy, tak aby gotująca się woda mogła spokojnie między nimi przepływać. Garnek napełniamy wodą do około 3/4 wysokości słoików. Dżemy pasteryzujemy przez około 15-20 minut. Po tym czasie słoiki wyciągamy z wody, układamy na blacie kuchennym i studzimy.