Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z owoców czarnej porzeczki doskonale smakuje i ma ładny aromat. Możemy go wykorzystać jako nadzienie do naleśników, przekładania ciast, zjeść z kromką chlebka.
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, tłuczek, mała miseczka, waga kuchenna, łyżka stołowa, lejek, małe słoiczki
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Porzeczki myjemy, przebieramy, odrywamy od gałązek, odważamy 2 kg. Wsypujemy do większego garnka ( najlepiej z grubym dnem ), ugniatały tłuczkiem na miazgę .
Dodajemy 50 dkg cukru, dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy. Często mieszamy łyżką , gotujemy kilka minut.
Resztę cukru mieszamy dokładnie z pektyną w małej miseczce.
Wsypujemy cukier z pektyną do gotujących się owoców, energicznie mieszamy do rozpuszczenia się cukru.
Gotujemy jeszcze przez 3 - 4 minuty. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy wieczkami. Pasteryzujemy przez około 10 - 15 minut.
Przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.
Smacznego !