Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z owoców czarnej porzeczki doskonale smakuje i ma ładny aromat. Możemy go wykorzystać jako nadzienie do naleśników, przekładania ciast, zjeść z kromką chlebka.
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, tłuczek, mała miseczka, waga kuchenna, łyżka stołowa, lejek, małe słoiczki
Minestrone to zupa z sezonowych warzyw. O każdej porze roku jest pyszna. Najl...
Odsłon: 261
Pierogi z truskawkami znajdują się w moim letnim menu każdego roku. Moje dzie...
Odsłon: 124
Pełna smaku, aromatyczna, soczysta karkówka z dodatkiem dużej ilości warzyw t...
Odsłon: 317
Minestrone to zupa z sezonowych warzyw. O każdej porze roku jest pyszna. Najl...
Odsłon: 261
Pierogi z truskawkami znajdują się w moim letnim menu każdego roku. Moje dzie...
Odsłon: 124
Pełna smaku, aromatyczna, soczysta karkówka z dodatkiem dużej ilości warzyw t...
Odsłon: 317
Składniki
Porzeczki myjemy, przebieramy, odrywamy od gałązek, odważamy 2 kg. Wsypujemy do większego garnka ( najlepiej z grubym dnem ), ugniatały tłuczkiem na miazgę .
Dodajemy 50 dkg cukru, dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy. Często mieszamy łyżką , gotujemy kilka minut.
Resztę cukru mieszamy dokładnie z pektyną w małej miseczce.
Wsypujemy cukier z pektyną do gotujących się owoców, energicznie mieszamy do rozpuszczenia się cukru.
Gotujemy jeszcze przez 3 - 4 minuty. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy wieczkami. Pasteryzujemy przez około 10 - 15 minut.
Przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.
Smacznego !