Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z owoców czarnej porzeczki doskonale smakuje i ma ładny aromat. Możemy go wykorzystać jako nadzienie do naleśników, przekładania ciast, zjeść z kromką chlebka.
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, tłuczek, mała miseczka, waga kuchenna, łyżka stołowa, lejek, małe słoiczki
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326146
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12005
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16620
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5359
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326146
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12005
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16620
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5359
Składniki
Porzeczki myjemy, przebieramy, odrywamy od gałązek, odważamy 2 kg. Wsypujemy do większego garnka ( najlepiej z grubym dnem ), ugniatały tłuczkiem na miazgę .
Dodajemy 50 dkg cukru, dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy. Często mieszamy łyżką , gotujemy kilka minut.
Resztę cukru mieszamy dokładnie z pektyną w małej miseczce.
Wsypujemy cukier z pektyną do gotujących się owoców, energicznie mieszamy do rozpuszczenia się cukru.
Gotujemy jeszcze przez 3 - 4 minuty. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy wieczkami. Pasteryzujemy przez około 10 - 15 minut.
Przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.
Smacznego !