Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako dodatek do wytrawnych dań.
sitko
Przepis na zdrowe pieczone pulpeciki, które zrobiłam z myślą o sobie i niemow...
Odsłon: 105
Idealne danie sezonowe, czyli sałatka ze szparagów i truskawek, jest soczysta...
Odsłon: 67
Przepis na zdrowe pieczone pulpeciki, które zrobiłam z myślą o sobie i niemow...
Odsłon: 105
Idealne danie sezonowe, czyli sałatka ze szparagów i truskawek, jest soczysta...
Odsłon: 67
Składniki
Dojrzały dereń trzeba opłukać i zamrozić aby pozbyć się cierpkości. Wystarczy tydzień.
Dereń zagotowuje się z odrobiną wody pod przykryciem i paruje się owoce do zmięknięcia- uwaga, woda lubi zniknąć. Miękkie owoce przeciera się przez sito i wybiera się pestki. Z litra owoców wyszło mi 30 dag dżemu, użyła 3 łyżek cukru. Dżem będzie używany do dania wytrawnego więc nie potrzeba było więcej. Pasteryzuje się 20 minut od zagotowania.
Smacznego :)