Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako dodatek do wytrawnych dań.
sitko
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18906
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9519
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2079
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4082
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 691
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 352
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18906
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9519
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2079
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4082
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 691
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 352
Składniki
Dojrzały dereń trzeba opłukać i zamrozić aby pozbyć się cierpkości. Wystarczy tydzień.
Dereń zagotowuje się z odrobiną wody pod przykryciem i paruje się owoce do zmięknięcia- uwaga, woda lubi zniknąć. Miękkie owoce przeciera się przez sito i wybiera się pestki. Z litra owoców wyszło mi 30 dag dżemu, użyła 3 łyżek cukru. Dżem będzie używany do dania wytrawnego więc nie potrzeba było więcej. Pasteryzuje się 20 minut od zagotowania.
Smacznego :)