Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i łatwy w przygotowaniu dżem z dyni z dodatkiem jabłek i soku z cytryny.Idealny do ciast , deserów, naleśników lub jako dodatek do kanapek
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 436
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2338
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38674
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1359
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 436
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2338
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38674
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1359
Składniki
Jabłka i dynię obierz ze skórki usuń pestki, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce,po obraniu ma być po kg owoców,wyciśnij sok z cytryny. Do garnka włóż dynie , jabłka wlej sok z cytryny i około 0,5 szklanki wody i zagotuj .Gotuj do miękkości owoców około godziny, na wolnym ogniu aż odparuje wodą i sok.Dodaj cukier i gotuj około 5 minut.
Przełóż do słoików szczególnie zakręć i pasteryzuj około 15 minut.
Po wyjęciu odwracamy do góry dnem.Po wystygnięciu dżem przechowuj w chłodnym ciemnym miejscu.