Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i łatwy w przygotowaniu dżem z dyni z dodatkiem jabłek i soku z cytryny.Idealny do ciast , deserów, naleśników lub jako dodatek do kanapek
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 496
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 133
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 296
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 341
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 496
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 133
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 296
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 341
Składniki
Jabłka i dynię obierz ze skórki usuń pestki, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce,po obraniu ma być po kg owoców,wyciśnij sok z cytryny. Do garnka włóż dynie , jabłka wlej sok z cytryny i około 0,5 szklanki wody i zagotuj .Gotuj do miękkości owoców około godziny, na wolnym ogniu aż odparuje wodą i sok.Dodaj cukier i gotuj około 5 minut.
Przełóż do słoików szczególnie zakręć i pasteryzuj około 15 minut.
Po wyjęciu odwracamy do góry dnem.Po wystygnięciu dżem przechowuj w chłodnym ciemnym miejscu.