Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruszki potrafią być tak słodkie, że cukier jest nie potrzebny.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13250
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2589
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3738
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4751
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13250
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2589
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3738
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4751
Składniki
Najlepiej użyć bardzo słodkich i twardych- jeszcze kwaśnych gruszek, dla pewności i balansu smaku można dodać jeszcze kwaśny owoc. Owoce się obiera i kroi w kostkę, i skrapia sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Owoce same puszczą trochę soku, zaparowuje się je pod przykrywką, chwile potem trzyma na ogniu bez przykrycia, aż przestaną być surowe. Teraz można sprawdzić smak, jeśli dżem jest słodko kwaśny, nie trzeba dodawać cukru ani soku z cytryny. Jeśli dżem jest za rzadki można jeszcze chwile pogotować. Dojrzałe owoce rozpadną się, zagęszczając całość a te twardsze zostaną w kawałkach. Gorący dżem przekłada się do słoików i dla pewności jeszcze pasteryzuje, wstawiając do go gorącej wody na 10 minut, od zagotowania.
Smacznego :)