Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruszki potrafią być tak słodkie, że cukier jest nie potrzebny.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118879
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8755
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3187
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2628
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118879
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8755
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3187
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2628
Składniki
Najlepiej użyć bardzo słodkich i twardych- jeszcze kwaśnych gruszek, dla pewności i balansu smaku można dodać jeszcze kwaśny owoc. Owoce się obiera i kroi w kostkę, i skrapia sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Owoce same puszczą trochę soku, zaparowuje się je pod przykrywką, chwile potem trzyma na ogniu bez przykrycia, aż przestaną być surowe. Teraz można sprawdzić smak, jeśli dżem jest słodko kwaśny, nie trzeba dodawać cukru ani soku z cytryny. Jeśli dżem jest za rzadki można jeszcze chwile pogotować. Dojrzałe owoce rozpadną się, zagęszczając całość a te twardsze zostaną w kawałkach. Gorący dżem przekłada się do słoików i dla pewności jeszcze pasteryzuje, wstawiając do go gorącej wody na 10 minut, od zagotowania.
Smacznego :)