Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruszki potrafią być tak słodkie, że cukier jest nie potrzebny.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1031
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 956
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12839
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1031
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 956
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12839
Składniki
Najlepiej użyć bardzo słodkich i twardych- jeszcze kwaśnych gruszek, dla pewności i balansu smaku można dodać jeszcze kwaśny owoc. Owoce się obiera i kroi w kostkę, i skrapia sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Owoce same puszczą trochę soku, zaparowuje się je pod przykrywką, chwile potem trzyma na ogniu bez przykrycia, aż przestaną być surowe. Teraz można sprawdzić smak, jeśli dżem jest słodko kwaśny, nie trzeba dodawać cukru ani soku z cytryny. Jeśli dżem jest za rzadki można jeszcze chwile pogotować. Dojrzałe owoce rozpadną się, zagęszczając całość a te twardsze zostaną w kawałkach. Gorący dżem przekłada się do słoików i dla pewności jeszcze pasteryzuje, wstawiając do go gorącej wody na 10 minut, od zagotowania.
Smacznego :)