Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruszki potrafią być tak słodkie, że cukier jest nie potrzebny.
Uwielbiam to połączenie. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale obłędnie...
Odsłon: 333
Galareta wieprzowa według przepisu mojej mamy. Taka galareta obowiązkowo u mn...
Odsłon: 526
Dawne sposoby na przechowywanie pomidorów.
Odsłon: 433
Ciasto pleśniak to przepyszne kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Przep...
Odsłon: 12834
Uwielbiam to połączenie. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale obłędnie...
Odsłon: 333
Galareta wieprzowa według przepisu mojej mamy. Taka galareta obowiązkowo u mn...
Odsłon: 526
Dawne sposoby na przechowywanie pomidorów.
Odsłon: 433
Ciasto pleśniak to przepyszne kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Przep...
Odsłon: 12834
Składniki
Najlepiej użyć bardzo słodkich i twardych- jeszcze kwaśnych gruszek, dla pewności i balansu smaku można dodać jeszcze kwaśny owoc. Owoce się obiera i kroi w kostkę, i skrapia sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Owoce same puszczą trochę soku, zaparowuje się je pod przykrywką, chwile potem trzyma na ogniu bez przykrycia, aż przestaną być surowe. Teraz można sprawdzić smak, jeśli dżem jest słodko kwaśny, nie trzeba dodawać cukru ani soku z cytryny. Jeśli dżem jest za rzadki można jeszcze chwile pogotować. Dojrzałe owoce rozpadną się, zagęszczając całość a te twardsze zostaną w kawałkach. Gorący dżem przekłada się do słoików i dla pewności jeszcze pasteryzuje, wstawiając do go gorącej wody na 10 minut, od zagotowania.
Smacznego :)