Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po przygotowaniu spektakularnej galaretki i soku z czarnego bzu została mi spora porcja odcedzonych owoców. Szkoda wyrzucić taki skarb. Jest w nim jeszcze dużo dobroci! Podumałam i wykombinowałam dżem z czarnego bzu z jabłkami. A może to raczej marmolada z resztek?
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4831
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4831
Składniki
Owoce bzu przetrzyj przez sito, bo pestki nie mogą znaleźć się w gotowym dżemie (piszę o tym szczegółowo na blogu). Ja używam stalowego przecieraka – odkąd go mam, wszelkie przeciery są o wiele łatwiejsze do wykonania. I uzyskuję znacznie więcej gotowego produktu (przecieru).
To jest jeden z niewielu kuchennych gadżetów, który mogę polecić z całego serca.
Do garnka z przecierem bzowym dodaj szczyptę soli i poszatkowane jabłka, raczej kwaśne. Jeśli użyjesz słodkich – postaraj się zmniejszyć dodatek cukru – trzeba próbować podczas smażenia.
Rozpraż jabłka, mieszając od czasu do czasu. Dodaj cukier lub inny wybrany słodzik. Smaż jeszcze przez kilkanaście minut – po tym czasie dżem powinien być gęsty i gotowy, ale możesz zrobić próbę talerzyka.
W tym celu już wcześniej włóż niewielki talerzyk do zamrażarki na przynajmniej 5 minut. Gdy zechcesz zrobić próbę, wyjmij talerzyk z zamrażarki i połóż na nim łyżkę marmolady. Możesz ewentualnie wstawić na minutkę do lodówki. Jeśli marmolada/dżem zastyga, a nie rozlewa się po talerzyku – to znaczy, że jest gotowa.
Dżem z czarnego bzu z jabłkami przełóż do wysterylizowanych słoików, zakręć, postaw dnem do góry na 10 minut. Potem odwróć do normalnej pozycji. Po wystudzeniu opisz słoiki i wynieś do spiżarni. Uwaga na niezamknięte słoiki – jeśli się któryś nie zassał, to trzeba go zapasteryzować albo wstawić do lodówki i w miarę szybko zjeść zawartość.