Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z pigwy to prawdziwy rarytas wśród jesiennych przetworów. Nie tylko pysznie smakuje, ale dostarcza dużo witaminy C. Przygotujesz go z kilku składników i według prostego przepisu. Do czego pasuje dżem z pigwy? Podaj go z pulchnymi racuszkami, naleśnikami lub na słodkim pieczywie. Jest przepyszny!
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1160
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13620
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2799
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1160
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13620
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2799
Składniki
Umyj i obierz pigwę, a następnie przekrój na mniejsze kawałki. Usuń twardy środek i pokrój w cienkie słupki.
Przygotuj większy garnek. Włóż do niego owoce i zalej je wodą.
Do garnka wsyp cukier i włóż laskę wanilii. Przemieszaj wszystko i gotuj na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieje.
Pod koniec gotowania dodaj sok z połowy cytryny. Przemieszaj i gotuj przez ok. minutę.
Przelej dżem do słoików. Zapasteryzuj: przygotuj duży garnek, na spód włóż ręczniki kuchenne i wsadź słoiki ściśle (jeden obok drugiego). Zalej wrzątkiem do 3/4 wysokości słoików (jeśli dżemy zdążyły ostygnąć, zalej wodą w zbliżonej do szkła temperaturze). Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie odstaw słoiki do całkowitego wystygnięcia. Dżem z pigwy gotowy!