Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przetwory z pigwy powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Powodów jest kilka. Najważniejszym poza smakiem jest bogactwo witamin. Pigwa to samo zdrowie! To wspaniały dodatek do kanapek, rogalików, czy naleśników.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 297
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14639
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1721
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16890
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 297
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14639
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1721
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16890
Składniki
Owoce umyć, osuszyć. Jabłka obrać ze skórki i usunąć z nich gniazda nasienne. Każdą pigwę przekroić i wyłuskać z nich pestki. Tak przygotowane owoce przekręć przez maszynkę używając sitka o dużych oczkach. Następnie owoce zważyć i dodać do nich cukier, którego waga powinna równać się 1/3 wagi owoców (np. jeśli owoce ważą 900g, to użyć 300g cukru). Owoce przełożyć do garna z grubym dnem i gotować na małym ogniu, aż staną się miękkie, a dżem nabierze odpowiednio gęstej konsystencji. Gorącą konfiturę przełożyć do przygotowanych słoiczków, szybko je zakręcać i słoiki ustawiać do góry dnem. I tak pozostawić do ostudzenia - najlepiej na całą noc.