Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przetwory z pigwy powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Powodów jest kilka. Najważniejszym poza smakiem jest bogactwo witamin. Pigwa to samo zdrowie! To wspaniały dodatek do kanapek, rogalików, czy naleśników.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11791
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 101
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8373
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155241
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1145
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11791
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 101
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8373
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155241
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1145
Składniki
Owoce umyć, osuszyć. Jabłka obrać ze skórki i usunąć z nich gniazda nasienne. Każdą pigwę przekroić i wyłuskać z nich pestki. Tak przygotowane owoce przekręć przez maszynkę używając sitka o dużych oczkach. Następnie owoce zważyć i dodać do nich cukier, którego waga powinna równać się 1/3 wagi owoców (np. jeśli owoce ważą 900g, to użyć 300g cukru). Owoce przełożyć do garna z grubym dnem i gotować na małym ogniu, aż staną się miękkie, a dżem nabierze odpowiednio gęstej konsystencji. Gorącą konfiturę przełożyć do przygotowanych słoiczków, szybko je zakręcać i słoiki ustawiać do góry dnem. I tak pozostawić do ostudzenia - najlepiej na całą noc.