Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przetwory z pigwy powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Powodów jest kilka. Najważniejszym poza smakiem jest bogactwo witamin. Pigwa to samo zdrowie! To wspaniały dodatek do kanapek, rogalików, czy naleśników.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15520
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15520
Składniki
Owoce umyć, osuszyć. Jabłka obrać ze skórki i usunąć z nich gniazda nasienne. Każdą pigwę przekroić i wyłuskać z nich pestki. Tak przygotowane owoce przekręć przez maszynkę używając sitka o dużych oczkach. Następnie owoce zważyć i dodać do nich cukier, którego waga powinna równać się 1/3 wagi owoców (np. jeśli owoce ważą 900g, to użyć 300g cukru). Owoce przełożyć do garna z grubym dnem i gotować na małym ogniu, aż staną się miękkie, a dżem nabierze odpowiednio gęstej konsystencji. Gorącą konfiturę przełożyć do przygotowanych słoiczków, szybko je zakręcać i słoiki ustawiać do góry dnem. I tak pozostawić do ostudzenia - najlepiej na całą noc.