Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przetwory z pigwy powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Powodów jest kilka. Najważniejszym poza smakiem jest bogactwo witamin. Pigwa to samo zdrowie! To wspaniały dodatek do kanapek, rogalików, czy naleśników.
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 1898
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1153
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 162
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 1898
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1153
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 162
Składniki
Owoce umyć, osuszyć. Jabłka obrać ze skórki i usunąć z nich gniazda nasienne. Każdą pigwę przekroić i wyłuskać z nich pestki. Tak przygotowane owoce przekręć przez maszynkę używając sitka o dużych oczkach. Następnie owoce zważyć i dodać do nich cukier, którego waga powinna równać się 1/3 wagi owoców (np. jeśli owoce ważą 900g, to użyć 300g cukru). Owoce przełożyć do garna z grubym dnem i gotować na małym ogniu, aż staną się miękkie, a dżem nabierze odpowiednio gęstej konsystencji. Gorącą konfiturę przełożyć do przygotowanych słoiczków, szybko je zakręcać i słoiki ustawiać do góry dnem. I tak pozostawić do ostudzenia - najlepiej na całą noc.