Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie pachnie i niesamowicie smakuje. Dżem z płatków dzikiej róży świetnie sprawdza się jako nadzienie do pączków lub mazurków wielkanocnych. Można je wykorzystać również na co dzień do tostów, naleśników czy gofrów.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8577
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3030
Polecam.
Odsłon: 1816
Polecam.
Odsłon: 519
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8577
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3030
Polecam.
Odsłon: 1816
Polecam.
Odsłon: 519
Składniki
Płatki róż zbieramy w słoneczny dzień - powinny być suche. Przed przystąpieniem do robienia dżemu warto przebrać płatki, usunąć nieczystości i odciąć białe końcówki, które mogą nadać gorzkiego posmaku.
Przebrane płatki umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem (cukru powinno być wagowo dwa razy więcej niż płatków róż). Następnie ucieramy płatki z cukrem przez około 20 minut przy użyciu drewnianej pałki. Pod koniec ucierania dodajemy sok wyciśnięty z jednej dużej cytryny.
Gładką różaną konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików.
Konfiturę przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoikach w lodówce lub w ciemnym chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.