Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie pachnie i niesamowicie smakuje. Dżem z płatków dzikiej róży świetnie sprawdza się jako nadzienie do pączków lub mazurków wielkanocnych. Można je wykorzystać również na co dzień do tostów, naleśników czy gofrów.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 70
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 483
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1394
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1873
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 70
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 483
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1394
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1873
Składniki
Płatki róż zbieramy w słoneczny dzień - powinny być suche. Przed przystąpieniem do robienia dżemu warto przebrać płatki, usunąć nieczystości i odciąć białe końcówki, które mogą nadać gorzkiego posmaku.
Przebrane płatki umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem (cukru powinno być wagowo dwa razy więcej niż płatków róż). Następnie ucieramy płatki z cukrem przez około 20 minut przy użyciu drewnianej pałki. Pod koniec ucierania dodajemy sok wyciśnięty z jednej dużej cytryny.
Gładką różaną konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików.
Konfiturę przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoikach w lodówce lub w ciemnym chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.