Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie pachnie i niesamowicie smakuje. Dżem z płatków dzikiej róży świetnie sprawdza się jako nadzienie do pączków lub mazurków wielkanocnych. Można je wykorzystać również na co dzień do tostów, naleśników czy gofrów.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24969
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6076
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 349
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24969
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6076
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 349
Składniki
Płatki róż zbieramy w słoneczny dzień - powinny być suche. Przed przystąpieniem do robienia dżemu warto przebrać płatki, usunąć nieczystości i odciąć białe końcówki, które mogą nadać gorzkiego posmaku.
Przebrane płatki umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem (cukru powinno być wagowo dwa razy więcej niż płatków róż). Następnie ucieramy płatki z cukrem przez około 20 minut przy użyciu drewnianej pałki. Pod koniec ucierania dodajemy sok wyciśnięty z jednej dużej cytryny.
Gładką różaną konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików.
Konfiturę przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoikach w lodówce lub w ciemnym chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.