Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z porzeczek

Dżem z porzeczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 934 Ocena: 17607

Dodano:

Odsłon: 1894

Zamykamy w słoikach lato.

Składniki

  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 500 g białych porzeczek
  • 600 g cukru trzcinowego
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem z porzeczek

Przygotowanie

  1. Porzeczki przebrałem, starannie umyłem, osuszyłem i oczyściłem.
    Połowę owoców rozgniotłem, zagotowałem, dodałem cukier i ciągle mieszając, podgrzewałem. Gdy cukier się rozpuścił, wsypałem resztę porzeczek, gotowałem, ostrożnie mieszałem, aż dżem zaczął gęstnieć ( kropla dżemu nie powinna się rozpływać na spodku ).
    Gorący dżem przełożyłem do słoików, zamknąłem nakrętkami przetartymi spirytusem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ciacho50 30 lipca 2016 Co roku mam dużo porzeczek, nigdy jednak nie robiłam dżemu. Dziękuję za przepis -:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 29 lipca 2016 Pamiętam jak byłam dzieckiem i mama tak robiła..ten smak do dzisiaj pamiętam...Twoje są przepyszne:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 29 lipca 2016 Lubię chyba najbardziej ze wszystkich. Porzeczki wymiatają!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń