Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli do tej pory w twojej spiżarni nie pojawiał się dżem z rabarbaru, to najwyższa pora, aby nadrobić zaległości. Doskonale nadaje się nie tylko do przygotowania ciast, deserów i słodkich przekąsek. Jego smak idealnie również pasuje do ryb, serów i mięs - gwarantujemy, że takie połączenie zaskoczy waszą rodzinę i przypadnie im do gustu.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32362
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32362
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Składniki
Jeśli zdecydujesz się na pierwszą wersję przygotowania dżemu, po upływie 4 godzin, gdy rabarbar puści sok, dodaj do niego sok z cytryny oraz sok z pomarańczy. Rabarbar gotuj przez 40 minut na małym ogniu. Czas gotowania uzależniony jest od tego, w jakim tempie rabarbar całkowicie się rozpadnie.
Gorący dżem przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków i dobrze zakręć. Jeśli chcesz zagotować słoiczki, dno garnka wyłóż ręcznikami papierowymi, włóż słoiczki z dżemem i zalej gorącą wodą do mniej więcej 3/4 wysokości słoików. Pamiętaj, że temperatura wody oraz słoików musi być podobna, by nie pękły. Od zagotowania gotuj około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie słoiki wyciągnij z wody i ułóż na ściereczce, pozostawiając do ostygnięcia.
Jeśli nie lubisz słodkich przetworów, możesz zrobić dżem bez cukru. Pamiętaj jednak, by nie dodawać w tym przypadku soku z cytryny.
Rabarbar dokładnie umyj i osusz. Jeśli chcesz, możesz go obrać, jednak nie jest to konieczne. Odetnij końcówki i rabarbar pokrój na kawałki grubości około 1 cm. Przełóż wszystko do garnka z grubym dnem.
Następnie umyj pomarańcze oraz cytrynę. Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy. Z wszystkich owoców wyciśnij sok do osobnych szklanek.
Do garnka dodaj cukier, zasypując nim rabarbar. Możesz całość wymieszać i odstawić na około 4 godziny, jednak nie jest to konieczne. Pomijając ten krok, możesz od razu zacząć smażyć rabarbar na średniej mocy palnika. Mieszaj dość często całość drewnianą łyżką, aż dżem zgęstnieje. Potrwa to około 1 godziny.