Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Samodzielne przygotowywanie przetworów daje nam dużo frajdy i satysfakcji. Domowe konfitury, dżemy i soki są zdecydowanie smaczniejsze od gotowców kupionych w sklepie. Zamknięte szczelnie w słoiku i przechowywane w chłodnym zaciemnionym miejscu zachowują kolor, świeżość i smak przez wiele miesięcy. Tym razem dzielimy się z wami przepisem na domowy dżem z wiśni bez cukru, który nie tylko jest niesamowicie smaczny, ale również dostarcza wraz z posiłkiem solidną porcję witamin i minerałów. Po ten specjał bez obaw mogą sięgać osoby będące na diecie. Domowy dżem z wiśni świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Można go wykorzystać również do ciast, gofrów, czy naleśników.
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 137
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 149
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 93
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 188
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 137
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 149
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 93
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 188
Składniki
Wiśnie myjemy, usuwamy ogonki i pestki. Wydrylowane owoce przekładamy do garnka, zasypujemy erytrytolem i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Od czasu do czasu mieszamy owoce z cukrem w garnku przy użyciu drewnianej łyżki.
Po godzinie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny. Wiśnie z erytrytolem i sokiem gotujemy przez kolejną godzinę (do momentu uzyskania gęstej, kleistej konsystencji).
Gotowy dżem wiśniowy przekładamy do czystych słoików. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Na drugi dzień słoiki pasteryzujemy. Dżem wiśniowy bez cukru przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu.