Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Samodzielne przygotowywanie przetworów daje nam dużo frajdy i satysfakcji. Domowe konfitury, dżemy i soki są zdecydowanie smaczniejsze od gotowców kupionych w sklepie. Zamknięte szczelnie w słoiku i przechowywane w chłodnym zaciemnionym miejscu zachowują kolor, świeżość i smak przez wiele miesięcy. Tym razem dzielimy się z wami przepisem na domowy dżem z wiśni bez cukru, który nie tylko jest niesamowicie smaczny, ale również dostarcza wraz z posiłkiem solidną porcję witamin i minerałów. Po ten specjał bez obaw mogą sięgać osoby będące na diecie. Domowy dżem z wiśni świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Można go wykorzystać również do ciast, gofrów, czy naleśników.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4529
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417846
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4529
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417846
Składniki
Wiśnie myjemy, usuwamy ogonki i pestki. Wydrylowane owoce przekładamy do garnka, zasypujemy erytrytolem i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Od czasu do czasu mieszamy owoce z cukrem w garnku przy użyciu drewnianej łyżki.
Po godzinie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny. Wiśnie z erytrytolem i sokiem gotujemy przez kolejną godzinę (do momentu uzyskania gęstej, kleistej konsystencji).
Gotowy dżem wiśniowy przekładamy do czystych słoików. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Na drugi dzień słoiki pasteryzujemy. Dżem wiśniowy bez cukru przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu.