Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały dodatek do obiadu.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 162
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 251
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4224
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8747
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 162
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 251
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4224
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8747
Składniki
Fasolkę opłukać, obciąć końcówki, pociąć na połówki i zagotować w osolonej wodzie - aldente. Fasolkę wrzucamy do gotującej wody. Po ugotowaniu odcedzić i przelać zimną wodą. Zalewa: Wodę, sól, cukier ocet wymieszać. Do słoików (np 500 ml.) na dno włożyć kapelusz kopru, plaster cebuli, 3/4 ząbka czosnku, włożyć odcedzoną fasolkę. Na wierzch kilka pasków papryki. Zalać przygotowaną zalewą i dodać po 1 łyżce oleju do każdego słoika. Z podanej porcji - 4 słoiki pojemności 500 ml. Słoiki przetrzeć papierowym ręcznikiem na brzegach, zakręcić i wstawić do rondla (na dnie ściereczka). Gotować 10 min. od zagotowania wody.
Zimą po otwarciu słoika odcedzić fasolkę z zalewy, dodać pokrojoną w kostkę 1/2 średniej cebuli, trochę pieprzu i soli do smaku. Polać olejem wg uznania jak surówkę i wymieszać. Podawać do obiadu.