Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane pomidory to niezawodna przekąska na każdą imprezę, ale też oryginalny, a przy tym prosty pomysł na kolację. Są ciekawą alternatywą dla kanapek, choć oczywiście warto zaserwować do nich bagietkę lub inne pieczywo. Pomidory można wypełnić farszem mięsnym, warzywnym, ale też serowym. W tym ostatnim wariancie smakują doskonale zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3017
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3017
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Umyj pomidory i odetnij z każdego górną część. Wydrąż łyżeczką gniazda nasienne (wykorzystaj je do innego celu, np. do przygotowania sosu do makaronu). „Kapelusze” pomidorów posiekaj drobno (usuwając z nich niejadalne części).
Pokrój cebulę i zeszklij na maśle klarowanym. Posiekaj także listki bazylii – odłóż kilka do dekoracji.
Rozgnieć ser typu feta. Połącz z podsmażoną cebulą i startym na tarce parmezanem. Wymieszaj i dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Do masy serowo-cebulowej dodaj posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek i „kapelusze” pomidorów.
Wypełnij wydrążone pomidory uzyskaną masą. Tak przygotowane możesz zaserwować na zimno lub zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C (przez około 20-30 minut) i podać jako ciepłą przekąskę.