Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane pomidory to niezawodna przekąska na każdą imprezę, ale też oryginalny, a przy tym prosty pomysł na kolację. Są ciekawą alternatywą dla kanapek, choć oczywiście warto zaserwować do nich bagietkę lub inne pieczywo. Pomidory można wypełnić farszem mięsnym, warzywnym, ale też serowym. W tym ostatnim wariancie smakują doskonale zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6892
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5083
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2036
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6892
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5083
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2036
Składniki
Umyj pomidory i odetnij z każdego górną część. Wydrąż łyżeczką gniazda nasienne (wykorzystaj je do innego celu, np. do przygotowania sosu do makaronu). „Kapelusze” pomidorów posiekaj drobno (usuwając z nich niejadalne części).
Pokrój cebulę i zeszklij na maśle klarowanym. Posiekaj także listki bazylii – odłóż kilka do dekoracji.
Rozgnieć ser typu feta. Połącz z podsmażoną cebulą i startym na tarce parmezanem. Wymieszaj i dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Do masy serowo-cebulowej dodaj posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek i „kapelusze” pomidorów.
Wypełnij wydrążone pomidory uzyskaną masą. Tak przygotowane możesz zaserwować na zimno lub zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C (przez około 20-30 minut) i podać jako ciepłą przekąskę.