Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy, domowy, zrobiony jesienią (październik) idealny na błyskawiczne, smaczne obiady zimą. Wtedy warzywa są tanie. Słoik 500 ml wystarcza do przygotowania dania na 4 osoby, a z przepisu powinno wyjść ok. 6 słoików (X.2016 koszt produktów to 10 złociszy całość), w wersji postnej zamiast cukru dodaję jabłko :)
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30896
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3628
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4200
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1127
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30896
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3628
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4200
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1127
Składniki
Cukinię myję, obieram i pozbawiam gniazd nasiennych. Paprykę myję, pozbawiam gniazd nasiennych. Pomidory sparzam, wydrążam szypułkę i pestki. Wszystko kroję w mniejsze kawałki i gotuję ok. 20 minut.
Dodaję sól, cukier, a na koniec ocet, mieszam i zagotowuję, tak do 10 minut max. Sos gotowy! Nakładam w czyste, wyparzone, gorące i suche słoiki. Pilnuję by "zakręcadło" czyli gwint słoika i pokrywki były idealnie czyste i suche. Słoiki odwracam do góry dnem i zostawiam na całą noc do wystygnięcia - w ten sposób się uszczelnią i zawekują Przechowuję w DomowejPiwniczce, suchej i chłodnej, z której przetwory wystarczają zwykle do majówki :) Zimą.... mniam indyczek na beztłuszczową patelnię, sosik i obiad gotowy. Smakuje też idealnie w wersji vege do makaronu, także bezglutenowego i ryżowego.
Wersja "na wypasie", czyli nie do końca fit :) jest tutaj: "cukiniowy sos słodko-kwasny na wypasie ale bez mąki" https://smaker.pl/przepis-cukiniowy-sos-slodko-kwasny-na-wypasie-ale-bez-maki,153928,domowapiwniczka.html W wersji postnej, do diety warzywno-owocowej, zamiast cukru, dodaję jabłko.