Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis na przygotowanie frużeliny z czereśni. Frużelina jest bardzo smaczna, lekko słodka i winna.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 789
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 789
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
Dokładnie wypłukane i osączone czereśnie dryluję, jeżeli nie mamy drylownicy to do usunięcia pestek możemy użyć grubej i twardej słomki do napojów.
Wydrylowane czereśnie przekładam do garnka, zasypuję cukrem i kilka razy ugniatam tłuczkiem. Garnek z czereśniami odstawiam na około 60 minut, aby czereśnie puściły sok.
Do czereśni dodaję sok z cytryny i garnek stawiam na kuchence. Czereśnie od momentu postawienia garnka na gazie, gotuję około 10 minut, od czasu do czasu mieszając aby czereśnie nie przywarły do dna. Czereśnie gotuję na średnim palniku i na średnim płomieniu.
Do mąki ziemniaczanej dodaję wodę i dokładnie mieszam tak aby nie było grudek.
Następnie po 10 minutach gotowania czereśni dodaję rozmieszaną mąkę i cały czas mieszając, gotuję jeszcze około 1 minuty, na najmniejszym płomieniu – frużelina jest gotowa.
Gorącą frużelinę nakładam do wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem i mocno zakręcam wieczko. Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce i pozostawiam do wystudzenia. Słoików nie pasteryzuję ale jeżeli jakiś słoik by nie złapał, to należy go za pasteryzować.
Słoiczki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczką i zalewam wodą, do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i pasteryzuję 15 minut w temperaturze około 80°C, następnie słoiczki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Słoiczki z frużeliną czereśniową są gotowe, można wstawić do spiżarki lub piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam serdecznie