Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frużelina truskawkowa przyda ci się do przygotowania różnych deserów, placków i naleśników. Przygotuj ją ze świeżych owoców i wykorzystaj zimą, aby ponownie zatracić się w letnich smakach.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2333
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1863
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2333
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1863
Składniki
Najpierw oczyść truskawki i osusz je. Podziel na mniejsze części, ale nie musi być bardzo drobno. Włóż je do rondelka. Zasyp cukrem. Odstaw na około godzinę, aby owoce puściły wodę.
Wtedy zacznij gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Wyciśnij świeży sok z cytryny i dalej podgrzewaj. Owoce powinny zacząć się rozpadać. Wtedy wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą i dodaj do rondelka. Energicznie wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze około 15 minut.
Gorącą frużelinę truskawkową wlej do wyparzonych i suchych słoików. Zakręć i odstaw.