Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frużelina truskawkowa przyda ci się do przygotowania różnych deserów, placków i naleśników. Przygotuj ją ze świeżych owoców i wykorzystaj zimą, aby ponownie zatracić się w letnich smakach.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Najpierw oczyść truskawki i osusz je. Podziel na mniejsze części, ale nie musi być bardzo drobno. Włóż je do rondelka. Zasyp cukrem. Odstaw na około godzinę, aby owoce puściły wodę.
Wtedy zacznij gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Wyciśnij świeży sok z cytryny i dalej podgrzewaj. Owoce powinny zacząć się rozpadać. Wtedy wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą i dodaj do rondelka. Energicznie wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze około 15 minut.
Gorącą frużelinę truskawkową wlej do wyparzonych i suchych słoików. Zakręć i odstaw.