Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frużelina truskawkowa przyda ci się do przygotowania różnych deserów, placków i naleśników. Przygotuj ją ze świeżych owoców i wykorzystaj zimą, aby ponownie zatracić się w letnich smakach.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7777
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7777
Składniki
Najpierw oczyść truskawki i osusz je. Podziel na mniejsze części, ale nie musi być bardzo drobno. Włóż je do rondelka. Zasyp cukrem. Odstaw na około godzinę, aby owoce puściły wodę.
Wtedy zacznij gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Wyciśnij świeży sok z cytryny i dalej podgrzewaj. Owoce powinny zacząć się rozpadać. Wtedy wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą i dodaj do rondelka. Energicznie wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze około 15 minut.
Gorącą frużelinę truskawkową wlej do wyparzonych i suchych słoików. Zakręć i odstaw.