Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa frużelina wiśniowa bardzo się przydaje w codziennej i świątecznej kuchni. Dawniej kupowałam puszki frużeliny w sklepie, bo bardzo lubię wiśnie w żelu, ale nie wiedziałam, jak je zrobić w domu. A to jest naprawdę łatwe! Różne frużeliny już opisywałam na blogu. Wszystkie wspaniałe, ale dziś postanowiłam przygotować moją ulubioną, czyli wiśniową. Udało mi się kupić wiśnie bezpośrednio z sadu, tanio, bo to był już ostatni zbiór. Uff, więc rzutem na taśmę się udało i całe szczęście, bo powyjadaliśmy już wszystkie wiśniowe zapasy z domowej spiżarni! Z tych owoców zrobię dżem i drylowane wiśnie w syropie, ale najważniejsza będzie frużelina wiśniowa.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7674
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 95
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258483
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7674
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 95
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258483
Składniki
Wiśnie umyj, a następnie wydryluj ulubionym sposobem. Wiśni bez pestek (wraz z sokiem, który powstaje przy drylowaniu) powinno być 1500 g.
W dużym rondlu zasyp wiśnie cukrem i zostaw pod przykryciem na kilka godzin lub na całą noc.
Przed gotowaniem odlej do osobnego naczynia około 150 ml soku, który wypuściły wiśnie zasypane cukrem.
Postaw rondel na palniku, a następnie podgrzej i gotuj wiśnie z cukrem przez około 20 minut. Co jakiś czas zamieszaj owoce w rondlu. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić, a w tym czasie wiśnie puszczą dużo soku.
Do odlanego wcześniej soku z wiśni dolej sok wyciśnięty z cytryny, a następnie dodaj skrobię i wymieszaj dokładnie. Całość wlej do gotujących się wiśni i mieszaj intensywnie, żeby nie utworzyły się grudki i kluchy. Gotuj przez 2-3 minuty, czyli do momentu, aż wiśnie w rondlu zgęstnieją do postaci żelu.
Gorącą frużelinę przełóż do wysterylizowanych słoików i zakręcaj dobrze wyparzonymi nakrętkami. Jeszcze gorące słoiki wstaw do nagrzanego piekarnika (110 stopni) lub do gorącej kąpieli wodnej i pasteryzuj około 20 minut. Zaraz po pasteryzacji frużelina wiśniowa w słoikach będzie dość rzadka, ale powinna zgęstnieć po wystygnięciu.
Sprawdź, czy po wystudzeniu wieczka słoików są wklęsłe. Prawdopodobnie tak, a to oznacza, że słoiki się zamknęły i możesz wynieść je do spiżarni. Nie zapomnij o etykietach! Gdyby któryś słoik jednak się nie zamknął, wstaw go do lodówki i postaraj się zużyć zawartość w ciągu tygodnia.
Z podanych proporcji uzyskałam 9 słoiczków po 200 ml.
Smacznego!