Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frużelina wiśniowa zamknięta w słoikach na zimę, doskonała do ciast, szczególnie babek , serników a także deserów, naleśników i gofrów. Można ją użyć również do mięs pieczonych. Domowa jest zawsze najlepsza, zrobiona z najlepszych owoców i bez zbędnych dodatków. Taki mały drobiażdżek zawsze mile widziany w spiżarni!
Gotowa w kilka minut
Odsłon: 463
Dzisiaj polecam przepyszne ziemniaczki przygotowane inaczej jak zwykle. Ziem...
Odsłon: 219
Błyskawiczne, proste i pyszne ciasto chałwowe. Idealne na niedzielny podwiecz...
Odsłon: 414
Flaki z hiszpańskim charakterem - na ostro z dodatkiem kiełbasy chorizo. Pysz...
Odsłon: 153
Przepis dnia
Kurczak zapiekany w młodej kapuście. Dawno nie jadłam tak pysznego obiadu.
Odsłon: 556
Gotowa w kilka minut
Odsłon: 463
Dzisiaj polecam przepyszne ziemniaczki przygotowane inaczej jak zwykle. Ziem...
Odsłon: 219
Błyskawiczne, proste i pyszne ciasto chałwowe. Idealne na niedzielny podwiecz...
Odsłon: 414
Flaki z hiszpańskim charakterem - na ostro z dodatkiem kiełbasy chorizo. Pysz...
Odsłon: 153
Przepis dnia
Kurczak zapiekany w młodej kapuście. Dawno nie jadłam tak pysznego obiadu.
Odsłon: 556
Składniki
Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy. Soku powstałego przy drylowaniu nie wylewamy. Owoce wraz z sokiem powstałym przy drylowaniu, z sokiem z cytryny i cukrem przekładamy do garnka z grubym dnem i podgotowujemy, żeby puściły jeszcze dużo soku, ale się nie rozleciały.
W tym czasie przygotowujemy słoiczki- myjemy je i wyparzamy.
Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie, dodajemy do gotujących się owoców. Mieszamy energicznie. Powinna powstać frużelina o konsystencji kisielu.
Gorącą frużelinę przekładamy do przygotowanych słoiczków i mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, układamy na ściereczce i przykrywamy ręcznikiem do wystygnięcia. Frużelina wiśniowa do spiżarni gotowa!
Sernik zimowy z frużeliną wiśniową z naszej frużeliny zrobionej latem: https://smaker.pl/przepisy-ciasta/przepis-sernik-z-fruzelina-wisniowa,1977288,walek.html