Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frużelina wiśniowa zamknięta w słoikach na zimę, doskonała do ciast, szczególnie babek , serników a także deserów, naleśników i gofrów. Można ją użyć również do mięs pieczonych. Domowa jest zawsze najlepsza, zrobiona z najlepszych owoców i bez zbędnych dodatków. Taki mały drobiażdżek zawsze mile widziany w spiżarni!
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 879
Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...
Odsłon: 85
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 879
Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...
Odsłon: 85
Składniki
Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy. Soku powstałego przy drylowaniu nie wylewamy. Owoce wraz z sokiem powstałym przy drylowaniu, z sokiem z cytryny i cukrem przekładamy do garnka z grubym dnem i podgotowujemy, żeby puściły jeszcze dużo soku, ale się nie rozleciały.
W tym czasie przygotowujemy słoiczki- myjemy je i wyparzamy.
Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie, dodajemy do gotujących się owoców. Mieszamy energicznie. Powinna powstać frużelina o konsystencji kisielu.
Gorącą frużelinę przekładamy do przygotowanych słoiczków i mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, układamy na ściereczce i przykrywamy ręcznikiem do wystygnięcia. Frużelina wiśniowa do spiżarni gotowa!
Sernik zimowy z frużeliną wiśniową z naszej frużeliny zrobionej latem: https://smaker.pl/przepisy-ciasta/przepis-sernik-z-fruzelina-wisniowa,1977288,walek.html