Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały produkt do naleśników i deserów na zimę.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 375
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 726
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 326
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 375
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 726
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 326
Składniki
Wykonanie: Jabłka umyć, pokroić w ósemki, wrzucić do rondla, zalać gorącą wodą, octem winnym, sokiem z cytryny i zagotować. Gotować pod przykryciem 1 godzinę na małym ogniu, pilnując aby nie przywarły do dna. Jabłka w zalewie ostudzić, przełożyć na wyłożone gazą sito, odstawić do następnego dnia. Masę kilkakrotnie zamieszać aby do garnka spłyną cały sok. Do soku wsypać cukier, podgrzewać, mieszać aż cukier się rozpuści. Doprowadzić wolno do wrzenia, gotować na małym ogniu, aż sok zacznie gęstnieć, zmieniając się w syrop, po czym zdjąć z ognia. Do gorącego syropu wrzucić posiekane listki mięty, zamieszać i pozostawić pod przykryciem przez 10 minut. Gorącą galaretkę przelać do słoików, szczelnie zamknąć, owinąć w gruby ręcznik do całkowitego wystudzenia.