Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretka z czerwonej porzeczki to świetny dodatek do deserów i do dań wytrawnych. Doskonale komponuje się z kaczką, dziczyzną i jagnieciną. Pysznie smakuje z serami....
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19212
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13019
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1653
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232083
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19212
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13019
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1653
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232083
Składniki
Porzeczki oczyścić, przełożyć do sporego garnka, wlać pół szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i używając np. ubijaka do ziemniaków rozgnieść owoce.
Miąższ owoców wraz z sokiem przełożyć na sito (lub durszlak) wyłożone gazą i zostawić na kilka godzin do odciekania. Na koniec owoce lekko odcisnąć (nie za mocno, bo galaretka będzie mętna).
Sok odmierzyć. Na szklankę soku dodać 3/4 szklanki cukru.
Sok z cukrem gotować na dużym ogniu, często mieszając, przez około 5-6 minut. Po tym czasie sprawdzić czy galaretka się żeluje, nakładając odrobinę na schłodzony talerzyk (pół godziny przed gotowaniem można go włożyć do zamrażarki). Gdyby wciąż była zbyt rzadka, gotować kolejne kilka minut. Pod koniec gotowania można dodać kieliszek porto, wtedy galaretka będzie jeszcze lepsza.
Gotową galaretkę przelać do słoiczków. Pasteryzować przez 10 minut.