Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdego roku robię przetwory z pigwy. Tym razem zrobiłam galaretkę z dodatkiem korzenia imbiru. Polecam. Galaretka świetnie nadaje się do naleśników, deserów, ciast, jako dodatek do herbaty. Ma przepiękny miodowy kolor.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102803
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1996
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5860
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5853
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102803
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1996
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5860
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5853
Składniki
Pigwę dokładnie umyć i poprzekrawać na cztery części. Nie obierać, nie wykrawać gniazd nasiennych. Włożyć do garnka i zalać wodą tak, żeby była przykryta. Dodać w kawałku korzeń imbiru. Gotować ok 40 min. Odlać i przecedzić powstały wywar. Do wywaru dodać cukier. Gotować na wolnym ogniu ok 2 godz. Jeśli płyn wylany na talerzyk zastyga, to znaczy , że galaretka jest gotowa. Do wyparzonych słoiczków przełożyć galaretkę, zakręcić wieczko i odwrócić do góry denkiem. Tak pozostawić do wystudzenia. Smacznego.