Do góry

Przetwory Przepis na:

Gęsty i pyszny sos paprykowy.

Gęsty i pyszny sos paprykowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4158

Dodano:

Odsłon: 11082

Z przyjemnością dzielę się tym przepisem, ponieważ sos jest wyjątkowo pyszny. Można go dodawać do kanapek, pizzy czy makaronów.

Składniki

  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • 2 ostre papryczki chilli
  • 25 dag cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 duża główka czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 200 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 2 liście laurowe
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gęsty i pyszny sos paprykowy.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Pokrojoną paprykę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Paprykę odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać w malakserze. Przełożyć do garnka, dodać zgnieciony czosnek, cukier, ocet, olej, koncentrat i przyprawy. Wszystko zagotować i dusić około godziny aż zgęstnieje. Wyjąć liście i zmiksować. Przełożyć do małych słoiczków . Ja dla pewności krótko pasteryzowałam. Sos jest pyszny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń