Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowszy zamiennik białej soli. Japońska sól sezamowa. Szybka w przygotowaniu i bogata w składniki odżywcze. Zapobiega zbytniemu zakwaszeniu naszej krwi i wzbogaca nasz organizm w wapń. Gomasio słynie z dodatków do ryżu, kasz, warzyw surowych i gotowanych, surówek. Można przyprawiać nią pieczywo, ziemniaki, mięso po obróbce termicznej.
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4263
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 49
Smaczne danie :)
Odsłon: 88
Pyszne, chrupiące ciasteczka bez dodatku mąki. Są bardzo sycące dzięki dodatk...
Odsłon: 68
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 1668
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 633
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4263
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 49
Smaczne danie :)
Odsłon: 88
Pyszne, chrupiące ciasteczka bez dodatku mąki. Są bardzo sycące dzięki dodatk...
Odsłon: 68
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 1668
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 633
Składniki
Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy sezam, chwilę prażymy. Dodajemy sól. Prażymy, cały czas mieszając, aż sezam będzie miał złoty kolor. Pilnujmy aby się nie przypalił. Jak chcemy dodać siemię , wsypujemy je pod koniec prażenia. Po uprażeniu przesypujemy albo do moździerza i ucieramy, albo do blendera lub młynka do kawy i mielimy Ale nie na całkiem gładką masę, niech lekko chrupie między zębami. Przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemniczka. Przechowujemy do 8-10 dni w ciemnym i chłodnym miejscu.