Do góry

Przetwory Przepis na:

Gomasio-sól sezamowa

Gomasio-sól sezamowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 774 Ocena: 15106

Dodano:

Odsłon: 2608

Zdrowszy zamiennik białej soli. Japońska sól sezamowa. Szybka w przygotowaniu i bogata w składniki odżywcze. Zapobiega zbytniemu zakwaszeniu naszej krwi i wzbogaca nasz organizm w wapń. Gomasio słynie z dodatków do ryżu, kasz, warzyw surowych i gotowanych, surówek. Można przyprawiać nią pieczywo, ziemniaki, mięso po obróbce termicznej.

Składniki

  • sezam 10 łyżeczek
  • sól himalajska 1 łyżeczka
  • ew. 5 łyżeczek siemienia lnianego
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gomasio-sól sezamowa

Przygotowanie

  1. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy sezam, chwilę prażymy. Dodajemy sól. Prażymy, cały czas mieszając, aż sezam będzie miał złoty kolor. Pilnujmy aby się nie przypalił.
    Jak chcemy dodać siemię , wsypujemy je pod koniec prażenia.
    Po uprażeniu przesypujemy albo do moździerza i ucieramy, albo do blendera lub młynka do kawy i mielimy
    Ale nie na całkiem gładką masę, niech lekko chrupie między zębami. Przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemniczka.
    Przechowujemy do 8-10 dni w ciemnym i chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń