Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowszy zamiennik białej soli. Japońska sól sezamowa. Szybka w przygotowaniu i bogata w składniki odżywcze. Zapobiega zbytniemu zakwaszeniu naszej krwi i wzbogaca nasz organizm w wapń. Gomasio słynie z dodatków do ryżu, kasz, warzyw surowych i gotowanych, surówek. Można przyprawiać nią pieczywo, ziemniaki, mięso po obróbce termicznej.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 1065
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 560
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 1065
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 560
Składniki
Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy sezam, chwilę prażymy. Dodajemy sól. Prażymy, cały czas mieszając, aż sezam będzie miał złoty kolor. Pilnujmy aby się nie przypalił. Jak chcemy dodać siemię , wsypujemy je pod koniec prażenia. Po uprażeniu przesypujemy albo do moździerza i ucieramy, albo do blendera lub młynka do kawy i mielimy Ale nie na całkiem gładką masę, niech lekko chrupie między zębami. Przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemniczka. Przechowujemy do 8-10 dni w ciemnym i chłodnym miejscu.