Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowszy zamiennik białej soli. Japońska sól sezamowa. Szybka w przygotowaniu i bogata w składniki odżywcze. Zapobiega zbytniemu zakwaszeniu naszej krwi i wzbogaca nasz organizm w wapń. Gomasio słynie z dodatków do ryżu, kasz, warzyw surowych i gotowanych, surówek. Można przyprawiać nią pieczywo, ziemniaki, mięso po obróbce termicznej.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 260
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 570
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1235
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 1339
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 260
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 570
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1235
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 1339
Składniki
Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy sezam, chwilę prażymy. Dodajemy sól. Prażymy, cały czas mieszając, aż sezam będzie miał złoty kolor. Pilnujmy aby się nie przypalił. Jak chcemy dodać siemię , wsypujemy je pod koniec prażenia. Po uprażeniu przesypujemy albo do moździerza i ucieramy, albo do blendera lub młynka do kawy i mielimy Ale nie na całkiem gładką masę, niech lekko chrupie między zębami. Przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemniczka. Przechowujemy do 8-10 dni w ciemnym i chłodnym miejscu.