Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowszy zamiennik białej soli. Japońska sól sezamowa. Szybka w przygotowaniu i bogata w składniki odżywcze. Zapobiega zbytniemu zakwaszeniu naszej krwi i wzbogaca nasz organizm w wapń. Gomasio słynie z dodatków do ryżu, kasz, warzyw surowych i gotowanych, surówek. Można przyprawiać nią pieczywo, ziemniaki, mięso po obróbce termicznej.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy sezam, chwilę prażymy. Dodajemy sól. Prażymy, cały czas mieszając, aż sezam będzie miał złoty kolor. Pilnujmy aby się nie przypalił. Jak chcemy dodać siemię , wsypujemy je pod koniec prażenia. Po uprażeniu przesypujemy albo do moździerza i ucieramy, albo do blendera lub młynka do kawy i mielimy Ale nie na całkiem gładką masę, niech lekko chrupie między zębami. Przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemniczka. Przechowujemy do 8-10 dni w ciemnym i chłodnym miejscu.