Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowszy zamiennik białej soli. Japońska sól sezamowa. Szybka w przygotowaniu i bogata w składniki odżywcze. Zapobiega zbytniemu zakwaszeniu naszej krwi i wzbogaca nasz organizm w wapń. Gomasio słynie z dodatków do ryżu, kasz, warzyw surowych i gotowanych, surówek. Można przyprawiać nią pieczywo, ziemniaki, mięso po obróbce termicznej.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 116
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5102
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32715
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 360
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 284
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 116
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5102
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32715
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 360
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 284
Składniki
Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy sezam, chwilę prażymy. Dodajemy sól. Prażymy, cały czas mieszając, aż sezam będzie miał złoty kolor. Pilnujmy aby się nie przypalił. Jak chcemy dodać siemię , wsypujemy je pod koniec prażenia. Po uprażeniu przesypujemy albo do moździerza i ucieramy, albo do blendera lub młynka do kawy i mielimy Ale nie na całkiem gładką masę, niech lekko chrupie między zębami. Przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemniczka. Przechowujemy do 8-10 dni w ciemnym i chłodnym miejscu.