Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon gruszkowy w tym roku otwarty wcześniej. Dostaliśmy sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To drugi z nich.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9553
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3138
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6635
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9553
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3138
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6635
Składniki
Gruszki obrałem, przekroiłem na pół, usunąłem gniazda nasienne, miąższ owoców pokroiłem na cząstki. W rondlu zagotowałem ocet z 2 szklankami wody, cytryną, cukrem oraz przyprawami. Gotowałem tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuścił. Gruszki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem przecedzonym płynem w takiej ilości, aby całkowicie pokrył owoce. Szczelnie zamknąć, wstawiłem do szerokiego garnka. Wlałem tyle wody, aby słoiki były zanurzone do ¾ wysokości. Pasteryzowałem w temperaturze 90 stopni ok. 30 minut.