Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy przepis na gruszki w słodkim syropie. Bez dodatku cynamonu, goździków itp. Dlaczego bez aromatycznych dodatków? Bo takie twarde, słodkie gruszki o swoim "czystym" smaku doskonale zastępują ananasa w kremach, ciastach, deserach.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10659
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4789
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 893
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9084
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1341
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10659
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4789
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 893
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9084
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1341
Składniki
Do tego przetworu powinniśmy wykorzystać dojrzałe ale twarde owoce - najlepiej gruszki typu Konferencja. Do wody wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy cukier i zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Gruszki obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Owoce układamy w słoikach - dość ciasno ale nie ubijamy żeby gruszek nie zgnieść i zalewamy zalewą. Owoce powinny być pod syropem ale ok. 0,5 cm od góry słoika powinniśmy zostawić wolnej przestrzeni. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 13-15 min.