Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy przepis na gruszki w słodkim syropie. Bez dodatku cynamonu, goździków itp. Dlaczego bez aromatycznych dodatków? Bo takie twarde, słodkie gruszki o swoim "czystym" smaku doskonale zastępują ananasa w kremach, ciastach, deserach.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 881
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1793
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6322
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 881
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1793
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6322
Składniki
Do tego przetworu powinniśmy wykorzystać dojrzałe ale twarde owoce - najlepiej gruszki typu Konferencja. Do wody wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy cukier i zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Gruszki obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Owoce układamy w słoikach - dość ciasno ale nie ubijamy żeby gruszek nie zgnieść i zalewamy zalewą. Owoce powinny być pod syropem ale ok. 0,5 cm od góry słoika powinniśmy zostawić wolnej przestrzeni. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 13-15 min.