Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy przepis na gruszki w słodkim syropie. Bez dodatku cynamonu, goździków itp. Dlaczego bez aromatycznych dodatków? Bo takie twarde, słodkie gruszki o swoim "czystym" smaku doskonale zastępują ananasa w kremach, ciastach, deserach.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7830
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 277
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3034
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 582
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7830
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 277
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3034
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 582
Składniki
Do tego przetworu powinniśmy wykorzystać dojrzałe ale twarde owoce - najlepiej gruszki typu Konferencja. Do wody wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy cukier i zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Gruszki obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Owoce układamy w słoikach - dość ciasno ale nie ubijamy żeby gruszek nie zgnieść i zalewamy zalewą. Owoce powinny być pod syropem ale ok. 0,5 cm od góry słoika powinniśmy zostawić wolnej przestrzeni. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 13-15 min.