Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nowa odsłona gruszek w zalewie słodko-kwaśnej. Pomysł inspirowany przepisem z Tele Tygodnia.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666280
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 98
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 550
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5746
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 979
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666280
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 98
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 550
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5746
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 979
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
Zagotować wodę. Umyć cytryny i wycisnąć z nich sok. Sok dodać do gotującej się wody, dodać też cukier i przyprawy. Gotować ok 5 minut.
Gruszki umyć i obrać, pokroić na połówki (albo ćwiartki, jak kto chce), wydrążyć pestki. Włożyć do zalewy i gotować ok 7 minut.
Słoiki wyparzyć i wkładać do nich gruszki, mnie się zmieściło do każdego słoika półtorej gruszki. Następnie zalać odcedzoną zalewą. Odwrócić do góry dnem i trzymać tak co najmniej godzinę (ja trzymałam więcej, bo to moje pierwsze przetwory).
Zostało mi trochę zalewy więc zrobiłam w ten sam sposób jeden słoik jabłek, ale jabłka lepiej krócej trzymać w zalewie, bo się rozciapciają. Oczywiście można od razu kupić o dwie gruszki więcej, bo starczy całej zalewy.