Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje mnóstwo sposobów na zatrzymanie smaków gruszek przez całą zimę. Owoce można ususzyć, zamrozić, przygotować z nich dżem, kompot lub zamarynować z octem. Ewa Wachowicz poleca gruszki w zalewie na słodko. Gruszki z tego przepisu możesz wykorzystać jako element ciast lub deserów, a zalewę z gruszek użyć jako słodki syrop do herbaty lub kompot. Gruszki z tego przepisu wychodzą dosyć słodkie, więc jeśli preferujesz mniej cukrowe przetwory, zmniejsz ilość cukru o połowę lub/i dolej sok z jednej cytryny do zalewy. Jeśli dysponujesz większą liczbą gruszek, proporcjonalnie zwiększ ilość zalewy na większą porcję. Wybierz jędrne, twarde owoce, jeśli chcesz serować gruszki w całości. Gruszki słodkie i bardzo dojrzałe sprawdzą się jako nadzienie do ciast i naleśników, ponieważ mogą rozpaść się w trakcie przygotowywania.
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 124
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 304
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20538
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 124
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 304
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20538
Składniki
Obierz gruszki, przetnij na pół i wyjmij gniazda nasienne. W garnku zagotuj wodę z cukrem i przyprawami, po czym wrzuć do tego gruszki i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Wyłącz gaz, wyłów gruszki i przełóż je do słoików. Ponownie zagotuj zalewę i gorącym syropem zalewaj gruszki. Jeśli zabraknie płynu, możesz dolać trochę wrzątku z czajnika. Syrop powinien przykryć poziom gruszek.
Wytrzyj krawędzie słoików, mocno zakręć i odłóż ustawiając do góry dnem. Słoiki powinny się naturalnie zassać. Jeśli stało się inaczej, możesz dodatkowo pasteryzować gruszki przez 5-10 minut. Gruszki w zalewie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.