Do góry

Przetwory Przepis na:

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 404 Ocena: 5629

Dodano:

Odsłon: 1731

grzyby wyraziste w smaku, kwaśne ale nie za bardzo, stary, dobry, wypróbowany przepis

Składniki

  • grzyby leśne (podgrzybki, prawdziwki, itp) ok 2 kg
  • sól
  • zalewa: woda 2 szkl
  • ocet 1 szkl
  • liście laurowe 2 szt
  • sól 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • ziele angielski
  • pieprz ziarnisty
  • cebula
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grzyby marynowane

Przygotowanie

  1. 1. grzyby obrać, umyć, gotować w lekko osolonej wodzie 20 min, odcedzić,
    2. do wody dodać sól, cukier, przyprawy i pokrojona cebulę, gotować ok 5 min, dodać ocet,
    3. grzyby rozłozyć do umytych słoików, zalać zalewą, zakręcić czystymi zakrętkami,
    4. słoiki wstawić dogarnka, zalać wodą, od chwili zagotowania pasteryzować 15 min, nastepnego dnia pasteryzację powtórzyć,



    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń