Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzyby w pomidorach to bardzo oryginalna przystawka, która zrobi furorę na każdym stole podczas rodzinnego obiadu. Do marynowania możesz użyć grzybów leśnych lub pieczarek. Grzyby w pomidorach możesz serwować samodzielnie, jako farsz do naleśników lub element sosu duszonego mięsa. Jeśli masz ochotę na same grzyby, nie wylewaj pomidorowej zalewy, użyj jej do wykonania aromatycznego sosu do pizzy albo zapiekanek.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31828
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9686
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2174
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4171
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 899
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31828
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9686
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2174
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4171
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 899
Składniki
Oczyść grzyby leśne, a jeśli używasz pieczarek, umyj je i odetnij brudne części. Pokrój grzyby w plasterki. Wlej do garnka wodę, posól (1 łyżką) i zagotuj. Wrzuć na wrzątek grzyby i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, następnie przelej przez durszlak i zostaw na nim do odsączenia.
Do głębokiej patelni wlej olej, podgrzej, wrzuć odsączone grzyby i przesmażaj ok.10minut. Następnie wlej passatę pomidorową, dolej wodę, dosyp cukier, 2 łyżki soli oraz przyprawy. Gotuj grzyby w pomidorach na wolnym ogniu około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj ocet, wymieszaj i napełniaj wyparzone słoiki. Wytrzyj krawędzie, mocno zakręć słoiki, odwróć je do góry dnem i przykryj ręcznikiem. Pokrywki powinny być wklęsłe, jeśli to nie nastąpiło, pasteryzuj grzyby przez 5-7 minut od momentu wrzenia wody. Przechowuj grzyby w pomidorach w spiżarni.