Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzyby w pomidorach to bardzo oryginalna przystawka, która zrobi furorę na każdym stole podczas rodzinnego obiadu. Do marynowania możesz użyć grzybów leśnych lub pieczarek. Grzyby w pomidorach możesz serwować samodzielnie, jako farsz do naleśników lub element sosu duszonego mięsa. Jeśli masz ochotę na same grzyby, nie wylewaj pomidorowej zalewy, użyj jej do wykonania aromatycznego sosu do pizzy albo zapiekanek.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22341
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13858
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4334
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43298
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 533
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 464
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22341
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13858
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4334
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43298
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 533
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 464
Składniki
Oczyść grzyby leśne, a jeśli używasz pieczarek, umyj je i odetnij brudne części. Pokrój grzyby w plasterki. Wlej do garnka wodę, posól (1 łyżką) i zagotuj. Wrzuć na wrzątek grzyby i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, następnie przelej przez durszlak i zostaw na nim do odsączenia.
Do głębokiej patelni wlej olej, podgrzej, wrzuć odsączone grzyby i przesmażaj ok.10minut. Następnie wlej passatę pomidorową, dolej wodę, dosyp cukier, 2 łyżki soli oraz przyprawy. Gotuj grzyby w pomidorach na wolnym ogniu około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj ocet, wymieszaj i napełniaj wyparzone słoiki. Wytrzyj krawędzie, mocno zakręć słoiki, odwróć je do góry dnem i przykryj ręcznikiem. Pokrywki powinny być wklęsłe, jeśli to nie nastąpiło, pasteryzuj grzyby przez 5-7 minut od momentu wrzenia wody. Przechowuj grzyby w pomidorach w spiżarni.