Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzyby w pomidorach to bardzo oryginalna przystawka, która zrobi furorę na każdym stole podczas rodzinnego obiadu. Do marynowania możesz użyć grzybów leśnych lub pieczarek. Grzyby w pomidorach możesz serwować samodzielnie, jako farsz do naleśników lub element sosu duszonego mięsa. Jeśli masz ochotę na same grzyby, nie wylewaj pomidorowej zalewy, użyj jej do wykonania aromatycznego sosu do pizzy albo zapiekanek.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Oczyść grzyby leśne, a jeśli używasz pieczarek, umyj je i odetnij brudne części. Pokrój grzyby w plasterki. Wlej do garnka wodę, posól (1 łyżką) i zagotuj. Wrzuć na wrzątek grzyby i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, następnie przelej przez durszlak i zostaw na nim do odsączenia.
Do głębokiej patelni wlej olej, podgrzej, wrzuć odsączone grzyby i przesmażaj ok.10minut. Następnie wlej passatę pomidorową, dolej wodę, dosyp cukier, 2 łyżki soli oraz przyprawy. Gotuj grzyby w pomidorach na wolnym ogniu około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj ocet, wymieszaj i napełniaj wyparzone słoiki. Wytrzyj krawędzie, mocno zakręć słoiki, odwróć je do góry dnem i przykryj ręcznikiem. Pokrywki powinny być wklęsłe, jeśli to nie nastąpiło, pasteryzuj grzyby przez 5-7 minut od momentu wrzenia wody. Przechowuj grzyby w pomidorach w spiżarni.