Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące i jędrne ogórki kiszone, których nie kupisz w sklepie! Wszystko to dzięki użyciu odpowiednich składników - w gotowych ogórkach nie znajdziesz liści winorośli a korzenia chrzanu są śladowe ilości. Proporcje przygotowałam tak, aby łatwo było dostosować przepis do własnych potrzeb - z tego przepisu otrzymacie jeden litrowy słoik ogórków.
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 489
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 600
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 4932
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4672
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 918
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8399
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 489
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 600
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 4932
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4672
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 918
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8399
Składniki
Ogórki należy umyć i namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, co spowoduje, że będą one bardziej jędrne i chrupkie.
Chrzan powinien być pokrojony na plastry, czosnek przekrojony na pół bez obierania, a koper może być pokrojony lub podzielony na części i delikatnie zgnieciony tak, aby zmieścił się w słoiku.
Aby przygotować zalewę, należy rozpuścić 1 czubatą łyżkę soli w 1 litrze gorącej wody.
W wyparzonym słoiku umieszczamy chrzan, czosnek, liście winorośli, gorczycę, koper oraz 10-12 ogórków. Następnie zalewamy całość gorącą zalewą, dokręcamy słoik i umieszczamy go w ciepłym, ciemnym miejscu na okres 2-3 tygodni. Po tym czasie słoiki można przenieść do lodówki, choć istnieje również możliwość przechowywania ich w chłodnym, ciemnym miejscu, takim jak piwnica.