Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące i jędrne ogórki kiszone, których nie kupisz w sklepie! Wszystko to dzięki użyciu odpowiednich składników - w gotowych ogórkach nie znajdziesz liści winorośli a korzenia chrzanu są śladowe ilości. Proporcje przygotowałam tak, aby łatwo było dostosować przepis do własnych potrzeb - z tego przepisu otrzymacie jeden litrowy słoik ogórków.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24843
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5985
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 223
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24843
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5985
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 223
Składniki
Ogórki należy umyć i namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, co spowoduje, że będą one bardziej jędrne i chrupkie.
Chrzan powinien być pokrojony na plastry, czosnek przekrojony na pół bez obierania, a koper może być pokrojony lub podzielony na części i delikatnie zgnieciony tak, aby zmieścił się w słoiku.
Aby przygotować zalewę, należy rozpuścić 1 czubatą łyżkę soli w 1 litrze gorącej wody.
W wyparzonym słoiku umieszczamy chrzan, czosnek, liście winorośli, gorczycę, koper oraz 10-12 ogórków. Następnie zalewamy całość gorącą zalewą, dokręcamy słoik i umieszczamy go w ciepłym, ciemnym miejscu na okres 2-3 tygodni. Po tym czasie słoiki można przenieść do lodówki, choć istnieje również możliwość przechowywania ich w chłodnym, ciemnym miejscu, takim jak piwnica.