Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jarzynka na zimę w słoikach wspaniale sprawdza się, kiedy potrzebujesz świeżych, aromatycznych warzyw do sałatki, sosu, faszerowania mięs. W zimowych miesiącach są one trudno dostępne i drogie; brakuje im też smaku. Dlaczego więc nie zamknąć smaków lata w słoikach i wykorzystywać ich zimą? Odpowiednio przygotowana solanka doskonale je zakonserwuje!
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 168
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 168
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Wszystkie warzywa umyj i dobrze osusz. Posiekaj je w drobną kostkę i odkładaj do miski stojącej na wytarowanej wadze kuchennej.
Na podstawie dokładnej masy składników, oblicz ilość potrzebnej soli, mnożąc wagę warzyw przez 0,03. Dla podanych w przepisie składników będzie to 45 g soli. Zasyp nią składniki, dobrze wymieszaj i odstaw na 1-2 godziny.
Zawartość miski, razem z wodą przełóż do czystych, wypasteryzowanych słoików. Płyn powinien przykrywać powierzchnię warzyw, więc w trakcie wkładania dobrze je dociskaj, jednocześnie usuwając pęcherzyki powietrza. Na górze słoika połóż po ½-1 łyżce miodu i równomiernie rozłóż gorczycę i kolendrę. Słoiki dobrze zakręć.
Wstaw słoiki do garnka wyścielonego lnianą ściereczką i zalej wodą do ok. ¾ wysokości. Pasteryzuj przetwory przez ok. 20-30 minut, a następnie wyjmuj je na blat, do góry dnem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Powtórz proces pasteryzacji dwukrotnie w odstępach 24-godzinnych. Gotową jarzynkę na zimę przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu do roku.