Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jarzynka na zimę w słoikach wspaniale sprawdza się, kiedy potrzebujesz świeżych, aromatycznych warzyw do sałatki, sosu, faszerowania mięs. W zimowych miesiącach są one trudno dostępne i drogie; brakuje im też smaku. Dlaczego więc nie zamknąć smaków lata w słoikach i wykorzystywać ich zimą? Odpowiednio przygotowana solanka doskonale je zakonserwuje!
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1280
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5804
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8820
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18416
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1280
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5804
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8820
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18416
Składniki
Wszystkie warzywa umyj i dobrze osusz. Posiekaj je w drobną kostkę i odkładaj do miski stojącej na wytarowanej wadze kuchennej.
Na podstawie dokładnej masy składników, oblicz ilość potrzebnej soli, mnożąc wagę warzyw przez 0,03. Dla podanych w przepisie składników będzie to 45 g soli. Zasyp nią składniki, dobrze wymieszaj i odstaw na 1-2 godziny.
Zawartość miski, razem z wodą przełóż do czystych, wypasteryzowanych słoików. Płyn powinien przykrywać powierzchnię warzyw, więc w trakcie wkładania dobrze je dociskaj, jednocześnie usuwając pęcherzyki powietrza. Na górze słoika połóż po ½-1 łyżce miodu i równomiernie rozłóż gorczycę i kolendrę. Słoiki dobrze zakręć.
Wstaw słoiki do garnka wyścielonego lnianą ściereczką i zalej wodą do ok. ¾ wysokości. Pasteryzuj przetwory przez ok. 20-30 minut, a następnie wyjmuj je na blat, do góry dnem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Powtórz proces pasteryzacji dwukrotnie w odstępach 24-godzinnych. Gotową jarzynkę na zimę przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu do roku.