Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jarzynka na zimę w słoikach wspaniale sprawdza się, kiedy potrzebujesz świeżych, aromatycznych warzyw do sałatki, sosu, faszerowania mięs. W zimowych miesiącach są one trudno dostępne i drogie; brakuje im też smaku. Dlaczego więc nie zamknąć smaków lata w słoikach i wykorzystywać ich zimą? Odpowiednio przygotowana solanka doskonale je zakonserwuje!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11784
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11784
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Wszystkie warzywa umyj i dobrze osusz. Posiekaj je w drobną kostkę i odkładaj do miski stojącej na wytarowanej wadze kuchennej.
Na podstawie dokładnej masy składników, oblicz ilość potrzebnej soli, mnożąc wagę warzyw przez 0,03. Dla podanych w przepisie składników będzie to 45 g soli. Zasyp nią składniki, dobrze wymieszaj i odstaw na 1-2 godziny.
Zawartość miski, razem z wodą przełóż do czystych, wypasteryzowanych słoików. Płyn powinien przykrywać powierzchnię warzyw, więc w trakcie wkładania dobrze je dociskaj, jednocześnie usuwając pęcherzyki powietrza. Na górze słoika połóż po ½-1 łyżce miodu i równomiernie rozłóż gorczycę i kolendrę. Słoiki dobrze zakręć.
Wstaw słoiki do garnka wyścielonego lnianą ściereczką i zalej wodą do ok. ¾ wysokości. Pasteryzuj przetwory przez ok. 20-30 minut, a następnie wyjmuj je na blat, do góry dnem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Powtórz proces pasteryzacji dwukrotnie w odstępach 24-godzinnych. Gotową jarzynkę na zimę przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu do roku.