Do góry

Przetwory Przepis na:

Kapusta kiszona z marchewką, jabłkami i papryką (do bieżącego spożycia)

Kapusta kiszona z marchewką, jabłkami i papryką (do bieżącego spożycia)

Autor:

Przepisów i artykułów: 554 Ocena: 5437

Dodano:

Odsłon: 386

Latem często kiszę kapustę z różnymi dodatkami ale tylko do bieżącego spożycia. Jest smaczna i zdrowa. Można ją wyjmować ze słoika i od razu, bez żadnego doprawiania spożywać. Można dodać oleju.

Składniki

  • 3 kg kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • 1 czerwona "mięsista" papryka
  • 60 g soli kamiennej niejodowanej
  • 2 łyżki cukru
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapusta kiszona z marchewką, jabłkami i papryką (do bieżącego spożycia)

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować, przełożyć do miski i posolić. Chwilę wygniatać by puściła sok. Odstawić na 15 minut.
    Dodać starte jabłka, marchewkę i drobno pokrojoną paprykę oraz cukier. Wymieszać. Przełożyć do 3-litrowego słoja lub kamiennego garnka. Lekko ubić. Słoik obciążyć, nakryć ściereczką. Każdego dnia "przebić" kapustę trzonkiem drewnianej łyżki by gromadzące sie gazy miały ujście. Po tygodniu kapusta jest gotowa do spożycia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń