Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przez wiele lat próbowałam zrobić dobry domowy keczup, a moje zmagania skończyły się dopiero w chwili, gdy zrobiłam swój pierwszy keczup z cukinii. Od tego czasu robię własny keczup każdego lata, wykorzystując coroczny urodzaj cukinii (która w pewnym momencie po prostu zasypuje nas owocami, a wówczas z cukinii robię dosłownie wszystko, co się da). Przepis nazwałam bazowym, bo z łatwością poddaje się modyfikacjom.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 50
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 62
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 50
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 62
Składniki
Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, całość zasyp garścią soli, wymieszaj dokładnie i odstaw na przynajmniej 6 godzin. Najlepiej warzywa przygotować wieczorem i odstawić na całą noc. Nie odciskaj z warzyw soku.
Po tym czasie warzywa gotuj bez przykrycia do momentu, aż się rozgotują i zrobi się z nich papka. Odparuje też sporo soku.
Wtedy dodaj cukier (lub inny słodzik) i ocet, gotuj przez 20 minut.
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotuj przez kolejne 20 minut. Należy pamiętać, aby wszystko mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło.
Na koniec całość zmiksuj, przełóż do niewielkich słoiczków i pasteryzuj przez 10 minut.