Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keczup z cukinii to o wiele zdrowsza i pyszniejsza alternatywa dla sklepowych ketchupów. Nie zawiera syropu kukurydzianego, fruktozy czy konserwantów. Jeśli nie jesteś fanem cukru, możesz z powodzeniem zamienić go na erytrytol. Pamiętaj, że do tego przetworu możesz dodać tyle przypraw i octu, ile tylko chcesz. Możesz bardzo elastycznie dostosować ten ketchup z cukinii do twoich indywidualnych upodobań.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 365
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 389
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 365
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 389
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Składniki
Gotowy ketchup przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Cukinię umyj i obierz, a następnie wykrój gniazda nasienne. Pozostałą część warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, a paprykę oczyść z gniazda nasiennego. Pokrój je w małą kostkę.
Warzywa przełóż do miski i zasyp solą. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia całą zawartość miski przełóż do garnka i ugotuj warzywa do miękkości. Zmiksuj je na gładko blenderem.
Dodaj cukier, ostrą paprykę, passatę i 25 ml octu. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj jeszcze octu i soli. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 20-30 minut.
Niewielkie słoiczki wysterylizuj we wrzątku lub w piekarniku. Gorący ketchup z cukinii przelej do przygotowanych słoików i mocno zakręć. Przetwory pasteryzuj w nagrzanym piekarniku do 110 st. Celsjusza przez ok. 15 minut. Po wyjęciu postaw słoiki do góry dnem i całkowicie ostudź.