Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy warto samodzielnie robić keczup, skoro można nabyć go w każdym sklepie? Domowy keczup smakuje jeszcze lepiej niż kupiony w markecie, a jest znacznie zdrowszy, bo składa się wyłącznie z naturalnych składników. Co więcej, przygotowując ulubiony sos w domu możesz poeksperymentować i wzbogacić jego skład. Na przykład o cukinie! Jeśli ten pomysł wydaje ci się kontrowersyjny, przekonaj się, jak pyszny jest keczup z cukinii Ewy Wachowicz.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 756
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22795
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15200
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4909
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45721
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 756
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22795
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15200
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4909
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45721
Składniki
Obierz cukinie i – jeśli są dojrzałe – usuń z nich gniazda nasienne (nie ma takiej potrzeby w przypadku młodych okazów). Zetrzyj warzywa na dużych oczkach tarki.
Obierz cebule i także zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Wymieszaj cukinię z cebulą. Posól. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin (najlepiej na całą noc).
Przełóż warzywa do garnka. Dodaj cukier i zagotuj. Gotuj przez pół godziny (na średniej mocy palnika, bez przykrycia), co pewien czas mieszając.
Dodaj do garnka ocet, sproszkowane papryki i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj. Gotuj przez 15 minut.
Dołóż do garnka koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 5-10 minut.
Zblenduj zawartość garnka. Przełóż gorący keczup do wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć. Gorące słoiki wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 120°C, by w ten sposób przedłużyć trwałość keczupu.