Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy warto samodzielnie robić keczup, skoro można nabyć go w każdym sklepie? Domowy keczup smakuje jeszcze lepiej niż kupiony w markecie, a jest znacznie zdrowszy, bo składa się wyłącznie z naturalnych składników. Co więcej, przygotowując ulubiony sos w domu możesz poeksperymentować i wzbogacić jego skład. Na przykład o cukinie! Jeśli ten pomysł wydaje ci się kontrowersyjny, przekonaj się, jak pyszny jest keczup z cukinii Ewy Wachowicz.
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2221
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2221
Składniki
Obierz cukinie i – jeśli są dojrzałe – usuń z nich gniazda nasienne (nie ma takiej potrzeby w przypadku młodych okazów). Zetrzyj warzywa na dużych oczkach tarki.
Obierz cebule i także zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Wymieszaj cukinię z cebulą. Posól. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin (najlepiej na całą noc).
Przełóż warzywa do garnka. Dodaj cukier i zagotuj. Gotuj przez pół godziny (na średniej mocy palnika, bez przykrycia), co pewien czas mieszając.
Dodaj do garnka ocet, sproszkowane papryki i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj. Gotuj przez 15 minut.
Dołóż do garnka koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 5-10 minut.
Zblenduj zawartość garnka. Przełóż gorący keczup do wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć. Gorące słoiki wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 120°C, by w ten sposób przedłużyć trwałość keczupu.