Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy ketchup to doskonały pomysł na pyszny dodatek do wielu dań. Dostarcza nam witamin z grupy B i D, potas, sód, wapń, magnez i żelazo.
Składniki
pomidory pokroić i gotować przez godzinę. Po godzinie zblendować i przetrzeć przez sito. (to zapewni usunięcie skórek i pestek) Osobno na dużej patelni udusić pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem przecieru. Po uduszeniu cebulę przełożyć do rondla, dodać jeszcze przecier i zblendować. Po zblendowaniu przelać do garnka z przecierem i dodać wszystkie dodatki ( czosnek przeciśnięty przez praskę) i przyprawy korzenne. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje często mieszając. Lubi się przypalać jak nie będziemy mieszać. Całość zredukować o połowę aby było gęste. Przełożyć do słoików i zamykać na gorąco.