Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje pierwsze słoiczki ketchupu z cukinii. Do jego przygotowania użyłam, oprócz cukinii oczywiście, świeżych pomidorów. Koncentratu pomidorowego dodałam tylko 1 łyżkę dla koloru ;) Z efektu końcowego jestem bardzo zadowolona, więc przepis polecam. Inspiracją był dla mnie przepis z blogu Bajeczna kuchnia.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 381
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 79
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2661
Polecam.
Odsłon: 481
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 707
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 381
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 79
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2661
Polecam.
Odsłon: 481
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 707
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy pomidory, czyli sparzamy je wrzątkiem, obieramy ze skórki i dzielimy na części. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, ocet jabłkowy oraz sól. Całość gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Po tym czasie warzywa blendujemy na gładką, jednolitą masę, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy. Ketchup z przyprawami gotujemy 30 minut, po czym wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Tak przygotowany ketchup przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków, które następnie mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia. Z podanych proporcji uzyskałam 3 słoiczki po około 500 g. Smacznego.