Do góry

Przetwory Przepis na:

Ketchup z dyni

Ketchup z dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10184

Dodano:

Odsłon: 20309

zdrowa wersja ketchupu, słodko - kwaśny sos, można z powodzeniem zjadać go jako dodatek do kanapek lub jako sos do makaronu

Składniki

  • dynia (po obraniu i usunięciu pestek) 3 kg
  • papryka czerwona 1 kg
  • cebula 1 kg
  • sól 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 80 dag
  • ocet jabłkowy 3/4 szkl.
  • cukier 60 dag
  • przyprawa do spaghetti 2 łyżki
  • oregano 2 łyżki
  • bazylia 2 łyżki
  • słodka papryka 1 łyżka
  • ostra papryka 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do dużego garnka, dodać sól, wymieszać i odstawić na ok. 1 godz.

  2. Po tym czasie warzywa dusić na małym ogniu pod przykrywką ok. 20 min. (aż warzywa zmiękną). Jeszcze gorące zmiksować dokładnie blenderem. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i gotować całość ok. 5 minut. Gorący sos przekładać do słoików. Po zamknięciu słoiki odwracać zakrętkami do dołu, po 15 min. odwrócić, słoiki powinny być dobrze zamknięte.

  3. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń