Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rok temu kupiłam pewnej firmy ketchup z pomidorów i śliwek. W tym roku postanowiłam sam spróbować stworzyć coś podobnego. Wyszedł bardzo smaczny sos - ketchup. Świetnie komponuje się z wędliną, parówkami, żółtym serem...
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 138
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1174
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 470
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 138
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1174
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 470
Składniki
Pomidory pokroić na małe części, dodać pokrojoną paprykę, dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut. Zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko a skórki i pestki wyrzucić.
Śliwki pokroić w paski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobną posiekaną cebulę, przecier pomidorowo-paprykowy, ocet, sól, cukier, słodką i ostrą paprykę, wymieszać.
Początkowo dusić (najlepiej na patelni) pod przykryciem, po ok. 5 minutach zdjąć pokrywkę, mieszając od czasu do czasu gotować do zgęstnienia ok. 20-30 minut. W razie potrzeby gotować krócej lub dłużej. Wszystko razem zmiksować blenderem.
Przelać do słoiczków, pasteryzować 10 minut.