Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie smakuje lepiej, niż domowa kiełbasa ze słoika :-)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 384
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 384
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Łopatkę, boczek i czosnek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Kiedy wszystko jest już zmielone dosypujemy sól, pieprz, majeranek i rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę i dokładnie mieszamy (ja „wyrabiam” masę ręką) przez co najmniej 20-25 minut.
Następnie nakładamy mięsiwo do słoików do ok. 3/4 wysokości i zakręcamy dość mocno. Słoiki ustawiamy w garnku, na którego dnie układamy szmatkę, aby słoiki nie pękły podczas wekowania. Kiedy słoiki są już poustawiane wlewamy do garnka wodę do ok. 1/2 wysokości słoików, zagotowujemy do temp ok. 70-80 stopni i gotujemy przez godzinę. Zostawiamy w garnku do ostygnięcia i przenosimy w chłodne miejsce. Na drugi dzień powtarzamy proces wekowania i tak przygotowana kiełbasa może leżakować w lodówce nawet kilka miesięcy. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Do tej ilości składników można dodać ok. 20-25 dag marchewki potartej na tarce o najgrubszych oczkach. Doda to ciekawego posmaku. Jeśli ktoś nie przepada za dużą ilością galaretki, to można spokojnie zrezygnować całkiem z żelatyny, ale trzeba się liczyć z tym, że wtedy kiełbasa może wyjść nieco sucha. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)